Snekerstraat 56, Bolsward

Inleiding

Toegangspartij tot het Julianapark te Bolsward, gerealiseerd tegelijk met de aanleg in 1913 van het park dat een ontwerp is van de firma Wybren Krijns & Co. Het geheel werd, als blijk van instemming met de stichting van het Julianapark, door het Algemeen Stads Armenhuis aan de gemeente geschonken.

Omschrijving

Uit bruinrode steen opgetrokken toegangspartij, bestaande uit twee maal drie bakstenen zuilen met siermetselwerk, die elk een hoek van 90 graden vormen. De ruimten tussen de zuilen zijn gevuld met siersmeedwerk en een hardstenen plaat met Jugendstil-motief. Het opschrift links herinnert aan de schenking van het park aan de gemeente Bolsward door het Sint Anthony Gasthuis en het Weeshuis; het opschrift rechts meldt dat het 'toegangshek' werd geschonken door het Algemeen Stads Armenhuis te Bolsward. Het geheel is afsluitbaar door twee vleugels met siersmeedwerk.

Waardering

Toegangspartij van het Julianapark te Bolsward uit 1913, van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de betekenis voor het sociale en culturele leven van Bolsward;

- als markeringspunt van de toegang tot het Julianapark

- vanwege de betekenis voor de directe omgeving;

- vanwege de betekenis voor het aanzien van Bolsward;

- vanwege de grote gaafheid en oorspronkelijkheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512822
Complexnaam
Julianapark
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het JulianaPARK ligt aan de Snekerstraat te Bolsward en wordt ingesloten door de Secretaris Haitsmalaan, de Prof. dr Titus Brandsmalaan en de Koningin Wilhelminalaan. De hoofdingang, in de vorm van een monumentale toegangspartij, ligt aan de Snekerstraat.

Het park is aangelegd in 1913 en is een geschenk van het Old Burger Weeshuis en het Sint Anthonygasthuis aan de gemeente Bolsward ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van de bevrijding van de Franse overheersing. De opdracht voor de aanleg werd gegeven aan de firma Wybren Kryns & Co. uit Joure, die het park in een Gemengde Tuinstijl realiseerde naar ontwerp van haar tuinarchitect M. Meijer. De aanleg is een combinatie van formele en landschappelijke elementen, waarbij een formele en een landschappelijke vijver de landschappelijke structuur grotendeels bepalen. Achterin het park heeft een ROSARIUM gelegen, waarvan enkele restanten nog aanwezig zijn. Het park is min of meer driehoekig van vorm en wordt begrensd door een waterloop. Behoudens via de HOOFDINGANG en een door knot-iepen geflankeerde LAAN aan de Snekerstraat, is het park sinds een paar decennia ook toegankelijk via een houten brug aan de Koningin Wilhelminalaan en twee houten bruggen aan de Prof. dr T. Brandsmalaan. Binnen de aanleg fungeren twee witte houten BALUSTRADES en twee kunststenen PIEDESTALS met VAZEN als blikvangers. In het park staan nog een TUINMANSWONING met POORT (ca. 1913), een MUZIEKKOEPEL (1922) en de Eisma-PARKBANK (1936). Het overige meubilair (banken, verlichting, afvalbakken, zandbak, houten bruggen en volière aan de noord-oostzijde van het park) is van recente datum en valt buiten de bescherming.

Waardering

Het Julianapark met toebehoren uit 1913, gelegen aan de Snekerstraat te Bolsward, is van algemeen cultuurhistorisch, tuinhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de betekenis voor het sociale leven van Bolsward;

- vanwege de ontwerpkwaliteiten van de aanleg;

- als geslaagd voorbeeld van een ontwerp van tuinarchitect M. Meijer van de fa. Wybren Krijns en Co. uit Joure;

- vanwege de betekenis voor zijn directe omgeving;

- vanwege de betekenis voor het aanzien van Bolsward;

- vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen;

- als zeldzaam en vrij gaaf voorbeeld van een kleinschalig stadspark in de provincie Friesland uit het begin van de 20ste eeuw met formele en landschappelijke elementen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Toegangshek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Snekerstraat 56 8701 XE Bolsward TO Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 2248 Bolsward
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1913 1913 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Krijns en Co, Wijbren ; Drenthe aannemer / uitvoerder
Naar boven