Boslaan 2, Vreeland

Op de kaart nr.7. KOETSIERSWONING. Direct aan de Vecht gelegen witgepleisterde 18de-eeuwse koetsierswoning op rechthoekige grondslag met aan de Vechtzijde een zeshoekige uitbouw (koepelfront) van latere datum (1820-1830). Tot 1934 één geheel vormend met de buitenplaats Slotzicht. Het rechthoekige voorhuis van twee bouwlagen onder een met riet gedekt schilddak heeft een tuitgevel aan de voor(straat)zijde. Regelmatige indeling van de voorgevel bestaande uit een twaalfruits schuifvenster op de begane grond en een identiek venster in een geprofileerde lijst op de verdieping. Daarboven een gekoppeld draaivenster en een klein rechthoekig venster in de top. In de zuidgevel de toegangsdeur met snijraam (bovenlicht). Links daarvan een vensteras met twee negenruits schuifvensters. De noordgevel kent een onregelmatige indeling met meerruitsvensters, deels met luiken. Aansluitend de koepelvormige aanbouw van één bouwlaag onder een met riet gedekt gezwenkt tentdak met breed overstek ondersteund door zes entasische houten zuilen. De veranda wordt afgesloten door een laag gietijzeren hek. Indeling van zeven tuindeuren met roedenverdeling en luiken.

Waardering KOETSIERSWONING van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom in combinatie met de originele staat;

- vanwege de architectonische vormgeving met koepelkamer;

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Vecht;

- vanwege de ensemblewaarde;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats.

511790
Slotzicht
Complexomschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS SLOTZICHT Omschrijving van het complex voor zover gelegen in de gemeente Loenen

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSHEK (3), TUINHUIS (4), BOTENHUIS (5), KOETSIERSWONING (7). Ten zuiden van de bebouwde kom van Vreeland op de oostelijke oever van de Vecht gelegen buitenplaats Slotzicht. Het historische complex met een uitgestrekte aanleg is thans in verschillende percelen opgedeeld doch de weidse aanleg in landschapsstijl is gaaf bewaard gebleven. Slotzicht werd gesticht tussen 1735 en 1738. Op de kaart van de Hollandse Waterlinie van P.A. Ketelaar (1770-1780) staat Slotzicht, echter zonder benaming, ingetekend op een rechthoekig perceel met boomgaarden omsloten door kavelsloten. Voor het huis in de Vecht lag een schiereilandje, dat thans nog aanwezig is. Het grondbezit werd gedurende de acht- en negentiende eeuw fors uitgebreid. Aanvankelijk bestond de aanleg voornamelijk uit nutstuinen, zoals uit de koopakte van 1797 is op te maken 'een Heerenhuizinge (..) met tuijnen bosschen en boomgaarden'. Onder het beheer van D.J. Voombergh, die Slotzicht gebruikte als zomerhuis, werd in 1808 een brede frontgevel gebouwd. In deze tijd werd waarschijnlijk ook begonnen met het realiseren van een uitgebreide aanleg in landschapsstijl met een grote slingerende waterpartij, zoals de Kadastrale Minuut uit 1830 laat zien. In de loop van de twintigste eeuw werd het grondbezit van de buitenplaats grotendeels verkaveld en verkocht.

Waardering De HISTORISCHE BUITENPLAATS SLOTZICHT is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege het in oorsprong 18de-eeuwse hoofdgebouw dat in verschillende bouwfasen is uitgebreid;

- vanwege de uitgestrekte aanleg in landschapsstijl uit de negentiende eeuw;