Monumenten in Vreeland

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen
67
67

Monumenten

  • Rijksmonument

    Bergseweg 18

    HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vreedenhorst. Het meest kenmerkende en oudste element van de historische aanleg is de dubbele slotenstructuur, waarschijnlijk daterend uit de veertiende- of vijftiende eeuw.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Bergseweg 18

    KOETSHUIS. In de noordoost hoek van het terrein staat een koetshuis uit het begin van de twintigste eeuw, dat thans in gebruik is als woning.

  • Rijksmonument

    Boslaan 2

    Op de kaart nr.7. KOETSIERSWONING. Direct aan de Vecht gelegen witgepleisterde 18de-eeuwse koetsierswoning op rechthoekige grondslag met aan de Vechtzijde een zeshoekige uitbouw (koepelfront) van latere datum (1820-1830). Tot 1934 één geheel vormend met de buitenplaats Slotzicht.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Boslaan 9

    Op de kaart nr.4. TUINHUIS. Staande in het park een 18de-eeuws tuinhuis in Lodewijk XV- stijl, oorspronkelijk afkomstig van een Amsterdams grachtenpand aan de Keizersgracht en via Terra Nova in 1961 op de buitenplaats Slotzicht terecht gekomen.

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Dukker, G.J.
  • Rijksmonument

    Boslaan 9

    Op de kaart nr.5. BOTENHUIS. Voor het huis aan de Vecht gelegen rechthoekig houten botenhuis uit ca.1920. Aan drie zijden diagonale schroten in V-verband en open constructie; de oostgevel is dicht uitgevoerd; onder een flauw hellend zadeldak.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Boslaan 9

    Op de kaart nr.3. TOEGANGSHEK. Ten zuiden van het huis twee natuurstenen geblokte hekpijlers, 19de-eeuws, met de naam 'slot' 'zigt' waartussen een dubbel spijlenhek.

    Waardering TOEGANGSHEK van algemeen belang:

    - vanwege de markering van de zij-ingang tot de buitenplaats;

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Duinkerken 3

    Oude deel van het RESTAURANT "DER NEDERLANDEN", lijstgevel mogelijk uit de 18e eeuw daterend. Alles in historische trant aangepast en verbouwd.

    WikiMedia
Naar boven