Slotzicht, Vreeland

Op de kaart nr. 1

HOOFDGEBOUW (Slotzicht). Witgepleisterd hoofdgebouw op T-vormige plattegrond in verschillende bouwfasen tot stand gekomen. Oudste deel uit 1735-1736 (middendeel); het achterste deel is in de 18de eeuw en het voorste deel in 1808 aangebouwd (zie ingehakte merk in hijsbalk boven een dakkapel '1808 W.BOES'). De aan de Vecht grenzende rechthoekige frontpartij uit 1808 bestaat uit één bouwlaag met schijnvoegen in de pleisterlaag en een attiek. Staande op een natuurstenen plint onder een met Tuile du Nord pannen gedekt zadeldak. Op de nok twee witgepleisterd schoorstenen met een ijzeren sierbekroning. De symmetrische vijf-assige voorgevel heeft een zesruits schuifvenster met persiennes op de begane grond en een tweeruiter in het attiek. Boven elk venster op de begane grond een rechthoekig vak waarin een guirlande van stuc. Centraal in de gevel de licht-risalerende middenpartij met dubbele glazen tuindeur overkapt door een luifel gedragen door vier gietijzeren zuilen, die staan op een hardstenen bordestrap van vier treden. Daarboven in het attiek een rondboogvenster met een gedecoreerde houten omlijsting. In beide zijgevels één vensteras gelijkvormig aan de vensterassen in de voorgevel. Het midden deel, oorspronkelijk onder twee zadeldaken met zakgoot, heeft thans een met Tuile du Nord pannen gedekt afgeplat zadeldak. De twee topgevels zijn door het pleisterwerk nog te zien (de westelijke helft vormt het oudste deel uit het midden van de achttiende eeuw). De zijgevels kennen een onregelmatige vensterindeling. Tegen de noordelijke zijgevel een rechthoekige aanbouw, die in 1965 is verbouwd. In 1994 is tegen de zuidelijke zijgevel een rondvormige glazen serre gebouwd, die voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is. In de oostelijke dakgevel een dakkapel met een rond venster. De smalle rechthoekige achterbouw is twee bouwlagen hoog onder een plat dak waarlangs een houten balustrade. De drie-assige achtergevel kent een symmetrische indeling van twaalfruits schuifvensters met persiennes en centraal de omlijste houten toegangsdeur. De plattegrond van het INTERIEUR wordt bepaald door de lange gang (oost-west) met aan weerszijden de verschillende vertrekken, waaronder de opkamer in het oudste deel van het huis. Van belang zijn de twee ruimten in het voorhuis uit het begin van de negentiende eeuw met in het noordelijk vetrek een stucplafond versierd met muziekmotieven en een wit marmeren schouw in Empirestijl en in het zuidelijke vertrek, waarvan de hoeken zijn afgerond, een stucplafond in Biedermeier-stijl (evenals in de tussenliggende gang) en een beige kalkstenen schouw uit ca.1880.

Waardering HOOFDGEBOUW van algemeen belang:

- vanwege het in oorsprong 18de-eeuwse hoofdgebouw dat in verschillende bouwfasen is uitgebreid;

- vanwege de architectonische vormgeving van de frontpartij uit 1808;

- vanwege het vroeg 19de-eeuwse stucwerk in het interieur;

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Vecht;

511784
Slotzicht
Complexomschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS SLOTZICHT Omschrijving van het complex voor zover gelegen in de gemeente Loenen

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSHEK (3), TUINHUIS (4), BOTENHUIS (5), KOETSIERSWONING (7). Ten zuiden van de bebouwde kom van Vreeland op de oostelijke oever van de Vecht gelegen buitenplaats Slotzicht. Het historische complex met een uitgestrekte aanleg is thans in verschillende percelen opgedeeld doch de weidse aanleg in landschapsstijl is gaaf bewaard gebleven. Slotzicht werd gesticht tussen 1735 en 1738. Op de kaart van de Hollandse Waterlinie van P.A. Ketelaar (1770-1780) staat Slotzicht, echter zonder benaming, ingetekend op een rechthoekig perceel met boomgaarden omsloten door kavelsloten. Voor het huis in de Vecht lag een schiereilandje, dat thans nog aanwezig is. Het grondbezit werd gedurende de acht- en negentiende eeuw fors uitgebreid. Aanvankelijk bestond de aanleg voornamelijk uit nutstuinen, zoals uit de koopakte van 1797 is op te maken 'een Heerenhuizinge (..) met tuijnen bosschen en boomgaarden'. Onder het beheer van D.J. Voombergh, die Slotzicht gebruikte als zomerhuis, werd in 1808 een brede frontgevel gebouwd. In deze tijd werd waarschijnlijk ook begonnen met het realiseren van een uitgebreide aanleg in landschapsstijl met een grote slingerende waterpartij, zoals de Kadastrale Minuut uit 1830 laat zien. In de loop van de twintigste eeuw werd het grondbezit van de buitenplaats grotendeels verkaveld en verkocht.

Waardering De HISTORISCHE BUITENPLAATS SLOTZICHT is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de uitgestrekte aanleg in landschapsstijl uit de negentiende eeuw;

- als representatief voorbeeld van de reeks historische buitenplaatsen aan de Vecht.