Boslaan 9, Vreeland

Op de kaart nr.3. TOEGANGSHEK. Ten zuiden van het huis twee natuurstenen geblokte hekpijlers, 19de-eeuws, met de naam 'slot' 'zigt' waartussen een dubbel spijlenhek.

Waardering TOEGANGSHEK van algemeen belang:

- vanwege de markering van de zij-ingang tot de buitenplaats;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

511787
Slotzicht
Complexomschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS SLOTZICHT Omschrijving van het complex voor zover gelegen in de gemeente Loenen

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSHEK (3), TUINHUIS (4), BOTENHUIS (5), KOETSIERSWONING (7). Ten zuiden van de bebouwde kom van Vreeland op de oostelijke oever van de Vecht gelegen buitenplaats Slotzicht. Het historische complex met een uitgestrekte aanleg is thans in verschillende percelen opgedeeld doch de weidse aanleg in landschapsstijl is gaaf bewaard gebleven. Slotzicht werd gesticht tussen 1735 en 1738. Op de kaart van de Hollandse Waterlinie van P.A. Ketelaar (1770-1780) staat Slotzicht, echter zonder benaming, ingetekend op een rechthoekig perceel met boomgaarden omsloten door kavelsloten. Voor het huis in de Vecht lag een schiereilandje, dat thans nog aanwezig is. Het grondbezit werd gedurende de acht- en negentiende eeuw fors uitgebreid. Aanvankelijk bestond de aanleg voornamelijk uit nutstuinen, zoals uit de koopakte van 1797 is op te maken 'een Heerenhuizinge (..) met tuijnen bosschen en boomgaarden'. Onder het beheer van D.J. Voombergh, die Slotzicht gebruikte als zomerhuis, werd in 1808 een brede frontgevel gebouwd. In deze tijd werd waarschijnlijk ook begonnen met het realiseren van een uitgebreide aanleg in landschapsstijl met een grote slingerende waterpartij, zoals de Kadastrale Minuut uit 1830 laat zien. In de loop van de twintigste eeuw werd het grondbezit van de buitenplaats grotendeels verkaveld en verkocht.

Waardering De HISTORISCHE BUITENPLAATS SLOTZICHT is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege het in oorsprong 18de-eeuwse hoofdgebouw dat in verschillende bouwfasen is uitgebreid;

- vanwege de uitgestrekte aanleg in landschapsstijl uit de negentiende eeuw;