Provincialeweg 2, Vreeland

Omschrijving complexonderdeel 2

De BRUGWACHTERSWONING in 1940 gebouwd in Functionalistische stijl, is gesitueerd op de oostoever van de Vecht aan de zuidzijde van de brug in de Provincialeweg Haarlem-Hilversum. De brugwachterswoning vormt stilistisch en bouwkundig één geheel met de brug. Het is een grotendeels witgeschilderd bakstenen pand bestaande uit twee bouwlagen op een vrijwel rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met overstek, waarvan de nok haaks op de Vecht staat. Het linker dakvlak steekt gedeeltelijk verder door. Het dak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De vensters, oorspronkelijk voorzien van stalen kozijnen, hebben met uitzondering van de ronde vensters moderne aluminium kozijnen. De bovenverdieping maakt een voorsprong en hangt ondersteund door twee betonnen pijlers boven het water. Hier bevond zich het dienstvertrek van de brugwachter. In de voorgevel (westgevel) is een breed zesdelig venster geplaatst, dat links aansluit op het venster in de zijgevel. Op de benedenverdieping gaat de voorgevel in schoon metselwerk over in het metselwerk van het landhoofd van de brug.

De linkerzijgevel (noordgevel) bevat op straatniveau een deur met links een dubbel zijlicht onder een betonnen luifel (toegang tot het woonhuis). Een trap voert via het gemetseld landhoofd van de brug naar een deur met boven- en zijlicht in de overhangende bovenverdieping (toegang tot het voormalige dienstvertrek). In de verspringende linkerzijgevel van het niet overhangende deel van de bovenverdieping bevinden zich voorts twee kleine rechthoekige vensters en een rond venster.

De rechterzijgevel (zuidgevel) vormt op de benedenverdieping de afgeronde hoek van het landhoofd. Hier is onder een luifel een erker met portiek geplaatst met links hiervan een rond venster (achter een luik) en rechts een samengesteld venster. Op de bovenverdieping bevinden zich in de zijgevel van het overhangend deel een rond venster en in het vervolg van de gevel onder de goot een doorlopende driedelige vensterreeks gescheiden door smalle muurdammen. De achtergevel bevat een deur naar de tuin en een venster.

waardering complexonderdeel 2

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een brugwachterswoning, gebouwd in 1940 in Functionalistische stijl naar ontwerp van de architect W.M. Dudok, en die bouwkundig en stilistisch een eenheid vormt met de brug. Tevens vanwege de plaats binnen het oeuvre van W.M. Dudok. Voorts vanwege de stedebouwkundige waarde in samenhang met de brug over de rivier de Vecht.

520347
Brugcomplex

Inleiding

In opdracht van Provinciale Waterstaat Utrecht is in 1939 over de Vecht in Vreeland een BRUGCOMPLEX gebouwd, bestaande uit een brug met een bedieningshuisje gebouwd en in 1940 de bijbehorende brugwachterswoning ten zuiden van de brug op de oostelijk Vechtoever. De brug en het woonhuis in Functionalistische stijl zijn een ontwerp van de architect W.M. Dudok. In 1970 werd op de westoever een tweede brugwachterswoning gebouwd in dezelfde stijl. De stalen ramen en kozijnen van de brugwachterswoning uit 1940 zijn met uitzondering van de ronde vensters vervangen door aluminium exemplaren. Oorspronkelijke was aan de voorzijde in het pand een dienstruimte voor de brugwachter met een eigen toegang. De woning is in de jaren negentig verkocht en niet meer in gebruik als brugwachterswoning. Het bedieningshuisje op de brug is in 1997 vervangen.

Omschrijving

Het complex bestaat uit de volgende complexonderdelen: 1. brug 2. brugwachterswoning Het complex bevindt zich aan de zuidzijde van Vreeland. De brug over de Vecht ligt in de belangrijke provincialeweg Haarlem-Hilversum. De brugwachterswoning is op de oostelijke Vechtoever gesitueerd ten zuiden van de weg.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een brugcomplex bestaande uit een brug en brugwachterswoning, ontworpen in 1939-1940 door W.M. Dudok in Functionalistische stijl, alsmede vanwege de plaats binnen het oeuvre van W.M. Dudok. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de verschillende complexonderdelen. Tenslotte vanwege de belangrijke stedebouwkundige waarde in relatie tot de Vecht en de Provincialeweg.

Provincialeweg 2 3633 AA Vreeland Ja
A 1689 Vreeland