Zuideinde 6, Abbekerk

Omschrijving

PAARDENSTAL bestaande uit een begane grond en een kapverdieping en gebouwd op een rechthoekig noord-zuid georiënteerd grondplan. De paardenstal heeft een onbeschoten zadeldak, met kopse zijden op het noorden en het zuiden, bedekt is met zwarte en rode Hollandse pannen. De noklijn loopt evenwijdig aan de weg. De stal is opgetrokken in hout en baksteen. De kopse zuidzijde heeft op de begane grond een houten wanden met liggende weeg met daarin de toegang tot de paardenstal. De geveltop heeft een staande weeg, gladde windveren en een makelaar. De kopse noordzijde bestaat heeft muurwerk in rode baksteen met daarin twee vierruits schuifvensters. De geveltop heeft een staande weeg, gladde windveren en een makelaar. De oost- en westzijde zijn vernieuwd.

Waardering

19de eeuwse paardenstal van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex.

510873

Inleiding

In streek-eigen bouwtrant uitgevoerd 19de eeuwse boerderijcomplex bestaande uit WOONHUIS (1875), vrijstaande STOLPSCHUUR en voormalige PAARDENSTAL (beide ca. 1840). N.B.: De overige gebouwen op het erf vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Het boerderijcomplex is gelegen aan de westzijde van het Zuideinde. Het symmetrisch ingedeelde woonhuis is opgetrokken in baksteen onder hoog pannen schilddak met centrale topgevel onder overstekend zadeldak voorzien van gesneden windveren. Ten NW bevindt zich de in baksteen en hout opgetrokken stolpschuur onder rieten stolpdak, met darsdeuren rechts in de voorgevel. De grotendeels houten paardenstal onder steil pannen zadeldak staat noordelijk van de schuur.

Waardering

Het in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde boerderijcomplex met bijbehorende onderdelen is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorisch waarde als gaaf bewaard voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de 19de eeuw. Het woonhuis heeft ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende rentenierswoning aan Zuideinde 4.

Paardestal(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Zuideinde 6 1657 ED Abbekerk BY Ja