Ernstheem, Winsum

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een voorhuis met hals en hoofdschuur, en een aangebouwde bijschuur. Het deels onderkelderde VOORHUIS is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in rode baksteen op een donker bakstenen trasraam. Het heeft een schilddak gedekt met zwarte Friese golfpan en twee schoorstenen op de nok. Gepleisterde gevelbanden en een kroonlijst sieren de gevels. T-vensters onder een segmentboog van donkere baksteen met gepleisterde sluit-en aanzetstenen, en een gepleisterde gedecoreerde boogtrommel, geleden de gevels. De beide zijgevels hebben drie en de voorgevel vier vensters. In de zijgevel op het noordoosten bevindt zich onder elk venster een keldervenster met rollaag van donkere baksteen en een horizontaal geplaatst diefijzer.

De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (noordwestkant) in het midden van de gevel en wordt geflankeerd door twee gemetselde pilasters met gepleisterde velden. Dezelfde "omlijsting" benadrukt de middelste vensters van de zijgevels. De entree bestaat uit een dubbele houten paneeldeur met twee rondbooglichten onder een bovenlicht met beschilderd glas-in-lood motief. De deur bevindt zich in een portiek met segmentboog en gemetselde wanden met gepeisterde velden. In de rechterwand een gevelsteen met bouwjaar en opdrachtgevers: G. Huizinga, wed. J. Faber en L.K. Faber, Jz., 1903. Een twee treden hoge gepleiserde stoep met decoratieve cementtegels in het bordes, verleent de toegang. In het dakvlak boven de entree bevindt zich een houten dakkapel met twee zesruits vensters.

De van oorsprong blinde achtergevel heeft een nieuw venster gekregen.

De HALS die het voorhuis met de schuur verbindt is opgetrokken in dezelfde baksteen als het voorhuis en heeft een kap met kroonlijst en één schoorsteen en is gedekt met een zwarte Friese golfpan. Aan de noordoostzijde bevindt zich een deur met drieruits deurlicht en een bovenlicht onder een getoogde strek van donkere baksteen. Links ervan een T-venster onder een getoogde strek met ernaast een klein w.c.venster. De zuidwestgevel van de hals heeft een (nieuwe) deur onder een bovenlicht met getoogde strek en twee T-vensters, eveneens met getoogde strek.

De evenwijdig aan elkaar geplaatste HOOFD- en BIJSCHUUR zijn beide opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkere steen en hebben een wolfdak gedekt met golfplaat met een pannenrij boven de kroonlijst. Houten uileborden met een driehoekig ruitje sieren de nokeinden. Beide schuren zijn aan de achterzijde met elkaar verbonden door een gemetseld muurtje.

De venster- en deurindeling van de schuren is aan de achterzijde spiegelbeeldig. Elke schuur heeft hoge dubbele deeldeuren en twee keer een dubbele staldeur, alle met een bovenlicht met ijzeren decoratieve roedenverdeling onder een ellipsboog van donkere steen met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. In de sluitsteen van de meest rechts gelegen staldeur van de hoofdschuur staat: gebouwd 1903, en in die van de middelste van de bijschuur: gebouwd 1924, met in de aanzetstenen de initialen: L.K.F. en L.S. (Luitje K. Faber en Louwke Smit). Tussen de deuren bevinden zich in elke gevel vier getoogde vensters en in de topgevels vier getoogde zaadvensters, alle met gietijzeren roedenverdeling onder een rollaag van donkere baksteen. Het achtererf is geplaveid met keitjes.

De noordoostgevel van de hoofdschuur is grotendeels blind met alleen aan de rechterzijde drie halve getoogde vensters met gietijzeren roedenverdeling. De noordwestgevel heeft aan de linkerkant twee kleine zesruits vensters en één groot zesruits venster, alle onder een getoogde strek van donkere baksteen. Aan de rechterkant een T-venster, een deur met bovenlicht onder een getoogde strek en een dubbel keldervenster onder een rollaag.

De zuidwestgevel van de bijschuur is op een getoogd gietijzeren halfvenster na geheel blind, terwijl de noord-westgevel wordt geleed door twee houten deuren met bovenlicht en vijf zesruits vensters, alle onder een getoogde strek. Het dakvlak is aan deze zijde geheel gedekt met een zwarte geglazuurde Hollandse pan.

De indeling van het INTERIEUR van voorhuis en schuren is nog redelijk intact. De schuren hebben een indeling in zes vakken en een houten sporenkap met gebintstijlen die op een bakstenen plint rusten. Vermeldenswaard is ook het restant van de paardetred in de karnkamer.

Waardering

Dwarshuisboerderij met aangebouwde bijschuur van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een dwarshuistype uit het begin van deze eeuw in een aan het eclectisisme verwante bouwstijl

- vanwege de zorgvuldige detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur

- vanwege de bijzondere ruimtelijk-visuele relatie met de ernaast gelegen monumentale boerderij

- vanwege de zeer fraaie ligging, met gracht en singel aan de weg tussen Baflo en Eenrum

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510804
Complexnaam
Ernstheem
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex, genaamd "Ernstheem" bestaande uit een BOERDERIJ van het dwarshuistype met aangebouwde BIJSCHUUR en een STOOKHUT. De boerderij is volgens een gevelsteen gebouwd in 1903 in opdracht van G. Huizinga en L.K. Faber in een Ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen. De stookhut bevindt zich aan de noordwestzijde, evenwijdig aan de hals van de boerderij. In 1924 wordt er na een brand een nieuwe bijschuur naast de hoofdschuur gebouwd in dezelfde stijl door aannemer L. Lanting uit Eenrum. Het van oorsprong veel oudere bedrijf hoorde tot de Reductie aan het klooster Wijtwerd. Naast de boerderij ligt een boerderijcomplex met dezelfde naam dat reeds rijksmonument is. Ondanks het feit dat beide complexen tezamen worden omgracht en dezelfde naam dragen bestaat er geen relatie tussen beide. De beide Ernstheems liggen aan de weg tussen Baflo en Eenrum (Mensingeweer) op een deels omgracht terrein, dat van de weg wordt gescheiden door een grasstrook en een sloot met bomenrij. Aan de noord-oostkant van Ernstheem uit 1903 loopt een oprijlaan met knotwilgen aan weerszijden naar de hoofdentree en de achterzijde. De hoofdentree is te bereiken via een betonnen voetgangersbruggetje over de gracht, dat buiten bescherming valt wegens onvoldoende kwaliteit.

Waardering

Complex bestaande uit een dwarshuisboerderij met stookhut van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een dwarhuisboerderij met stookhut uit het begin van deze eeuw in een aan het Eclectisisme verwante bouwtrant

- vanwege de zorgvuldige detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van de samnstellende onderdelen

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de ernaast gelegen monumentale boerderij met dezelfde naam

- vanwege de zeer mooie ligging, met gracht en singel aan de weg tussen Baflo en Eenrum

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Eenrumerweg 51 9951 TX Winsum Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 679 Winsum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1903 1903 vervaardiging
1924 1924 bijschuur verbouwing
Naar boven