Noordeinde 20, Noordeinde

Inleiding

KOSTERSWONING van de Doopsgezinde Gemeente te Graft-Noordeinde, in 1881 gebouwd ten noorden van de Doopsgezinde Vermaning uit 1874 (Noordeinde 18) in traditioneel-ambachtelijke, streekeigen bouwtrant.

Omschrijving

De kosterswoning is gebouwd op rechthoekige plattegrond met aan de achterzijde (O) een uitbouw, die van ondergeschikte betekenis is.

De woning bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak met zwart geglazuurde pannen. De voorgevel (W) heeft een klokvormig houten voorschot (vernieuwd) met in het midden een zesruitsschuifvenster. De pui is opgetrokken uit baksteen in halfsteens verband op gecementeerde plint en bevat twee zesruitsschuifvensters naast een deur met levensboom in bovenlicht. Voor de deur is een stoep geplaatst. De zijgevels bestaan uit horizontale houten delen (rabat) op een bakstenen plint. Langs de zijgevels en de achtergevel is een houten goot op klossen aangebracht.

De achtergevel (O) is eveneens geheel van hout op een bakstenen plint. De pui bestaat uit horizontale delen (rabat) met een zesruits raam en een deur (welke door een aanbouw aan het zicht is onttrokken), de geveltop uit verticale delen (rabat) met in het midden in oorsprong een luik met een drie-ruits bovenlicht. De geveltop is tevens voorzien van windveren en een makelaar.

Waardering

De kosterswoning is van algemeen belang uit architectuur- en cultuur-historisch oogpunt, vanwege de grotendeels gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en detaillering, het materiaalgebruik en als historisch-functioneel onderdeel van het Vermanings-complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506484
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Doopsgezinde VERMANING met KOSTERSWONING, WATERPUT en LOOPBRUG, gelegen in het Noordeinde van Graft, een wegdorp met een ongeschonden ruimtelijke structuur met lintbebouwing ter weerszijden van een weg met sloot daaraan evenwijdig. De vermaning dateert uit 1874 en is uitgevoerd in sobere eclectische-trant. Naast de kerk, aan de noordzijde, is in 1881 een kosterswoning gebouwd (Noordeinde 20).

Complex-omschrijving

Kerk en kosterswoning liggen op één perceel ten oosten van de wegsloot en zijn bereikbaar via een loopBRUG over deze sloot. Ten noordoosten van de kerk bevindt zich een WATERPUT.

Op het naastgelegen perceel aan de zuidzijde bevindt zich een pand uit 1862 (Noordeinde 16) dat als pastorie heeft gefungeerd; dit object is apart in het register van beschermde rijksmonumenten opgenomen.

Waardering

Het complex van vermaning met kosterswoning en bijbehorende brug en waterput, is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een doopsgezinde kerk met kosterswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw op het platteland. Het complex is tevens van cultuurhistorische waarde als gaaf behouden element uit de kerkgeschiedenis van Nederland, zowel afzonderlijk als in samenhang met de ernaast gelegen, apart beschermde voormalige pastorie van de doopsgezinde gemeente, Noordeinde 20.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering in een wegdorp waarvan de ruimtelijke structuur ongeschonden is.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kosterswoning Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Noordeinde 20 1485 EV Noordeinde Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 560 Graft-De Rijp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1881 1881 vervaardiging
Naar boven