Noordeinde 18, Noordeinde

Inleiding

BRUG die de verbinding vormt tussen het perceel waarop de vermaning en kosterswoning zijn gelegen en de evenwijdig aan de sloot lopende weg. De brug bevindt zich aan de westzijde, in het midden van het voornoemde perceel.

Omschrijving

De brug over de wegsloot bestaat uit twee gemetselde landhoofden die over de sloot met elkaar zijn verbonden door middel van een samenstelsel van houten planken. Hierop zijn aan de buitenzijden onder een schuine hoek twee relingen geplaatst, opgebouwd uit vier houten stijlen verbonden door twee rijen houten regels.

Waardering

De brug is van belang als historisch-functioneel onderdeel van het Vermanings-complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506483
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Doopsgezinde VERMANING met KOSTERSWONING, WATERPUT en LOOPBRUG, gelegen in het Noordeinde van Graft, een wegdorp met een ongeschonden ruimtelijke structuur met lintbebouwing ter weerszijden van een weg met sloot daaraan evenwijdig. De vermaning dateert uit 1874 en is uitgevoerd in sobere eclectische-trant. Naast de kerk, aan de noordzijde, is in 1881 een kosterswoning gebouwd (Noordeinde 20).

Complex-omschrijving

Kerk en kosterswoning liggen op één perceel ten oosten van de wegsloot en zijn bereikbaar via een loopBRUG over deze sloot. Ten noordoosten van de kerk bevindt zich een WATERPUT.

Op het naastgelegen perceel aan de zuidzijde bevindt zich een pand uit 1862 (Noordeinde 16) dat als pastorie heeft gefungeerd; dit object is apart in het register van beschermde rijksmonumenten opgenomen.

Waardering

Het complex van vermaning met kosterswoning en bijbehorende brug en waterput, is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een doopsgezinde kerk met kosterswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw op het platteland. Het complex is tevens van cultuurhistorische waarde als gaaf behouden element uit de kerkgeschiedenis van Nederland, zowel afzonderlijk als in samenhang met de ernaast gelegen, apart beschermde voormalige pastorie van de doopsgezinde gemeente, Noordeinde 20.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering in een wegdorp waarvan de ruimtelijke structuur ongeschonden is.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Voetgangersbrug Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Noordeinde 18 1485 EV Noordeinde BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 560 Graft-De Rijp
F 533 Graft-De Rijp
F 828 Graft-De Rijp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1874 1874 vervaardiging
Naar boven