Noordeinde 16, Noordeinde

Inleiding

BRUG die de verbinding vormt tussen het perceel waarop de voormalige pastorie van de Doopsgezinde Vermaning is gelegen en de evenwijdig aan de sloot lopende weg. De brug is gesitueerd aan de westzijde van het perceel, in het midden.

Omschrijving

De brug over de wegsloot bestaat uit twee betonnen landhoofden die over de sloot met elkaar zijn verbonden door een samenstelsel van houten planken. Hierop zijn aan de buitenzijden onder een schuine hoek twee relingen geplaatst, opgebouwd uit houten stijlen en twee rijen ijzeren regels.

Waardering

De brug is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het pastorie-complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506478
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van voormalige PASTORIE, in 1862 in traditioneel-ambachtelijke bouwtrant gebouwd bij de doopsgezinde vermaning in het Noordeinde van Graft en bestaande uit woning, loopbrug en schuur. Het pand is thans in gebruik als woonhuis.

Het Noordeinde van Graft is een wegdorp met een ongeschonden ruimtelijke structuur met lintbebouwing ter weerszijden van een weg met sloot daaraan evenwijdig.

Complex-omschrijving

De voormalige pastorie is gelegen ten zuiden van de doopsgezinde vermaning en de daarbij behorende kosterswoning (resp. Noordeinde 18 en 20), op een perceel ten oosten van de wegsloot, bereikbaar via een loopBRUG over deze sloot en over een pad van gele IJsselstenen. Aan de zuidoost zijde van het pand is in 1881 een SCHUUR geplaatst.

Waardering

De voormalige pastorie met bijbehorende schuur en brug is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een pastorie uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Het pand heeft cultuurhistorische waarde vanwege de samenhang, zowel in ruimtelijk als in kerkhistorisch opzicht, met de ernaast gelegen doopsgezinde vermaning en kosterswoning (resp. Noordeinde 18 en 20).

Het pand heeft tevens ensemblewaarde vanwege de situering in een wegdorp waarvan de ruimtelijke structuur ongeschonden is.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Voetgangersbrug Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Noordeinde 16 1485 EV Noordeinde BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 563 Graft-De Rijp
F 537 Graft-De Rijp
F 828 Graft-De Rijp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1862 1862 vervaardiging
Naar boven