Noordeinde 16, Noordeinde

Inleiding

SCHUUR, in 1881 gebouwd ten zuidoosten van de voormalige pastorie van de Doopsgezinde Vermaning.

N.B. De uitbreiding aan de zuidzijde van de schuur valt niet onder de bescherming

Omschrijving

De schuur bestaat uit één bouwlaag, opgetrokken uit staande houten delen (messing en groef), onder zadeldak met grijze Hollandse pannen. De geveltoppen aan de west- en oostzijde hebben witgeverfde windveren. De schuur heeft aan de noordzijde een houten goot op klossen en een enkele ingang met boven- en benedendeur, aan de westzijde een negenruits raam en een vierruits raam daarboven in de geveltop, aan de oostzijde een negenruits raam en een hooiluik in de geveltop.

Waardering

De houten schuur is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het pastorie-complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506479
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van voormalige PASTORIE, in 1862 in traditioneel-ambachtelijke bouwtrant gebouwd bij de doopsgezinde vermaning in het Noordeinde van Graft en bestaande uit woning, loopbrug en schuur. Het pand is thans in gebruik als woonhuis.

Het Noordeinde van Graft is een wegdorp met een ongeschonden ruimtelijke structuur met lintbebouwing ter weerszijden van een weg met sloot daaraan evenwijdig.

Complex-omschrijving

De voormalige pastorie is gelegen ten zuiden van de doopsgezinde vermaning en de daarbij behorende kosterswoning (resp. Noordeinde 18 en 20), op een perceel ten oosten van de wegsloot, bereikbaar via een loopBRUG over deze sloot en over een pad van gele IJsselstenen. Aan de zuidoost zijde van het pand is in 1881 een SCHUUR geplaatst.

Waardering

De voormalige pastorie met bijbehorende schuur en brug is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een pastorie uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Het pand heeft cultuurhistorische waarde vanwege de samenhang, zowel in ruimtelijk als in kerkhistorisch opzicht, met de ernaast gelegen doopsgezinde vermaning en kosterswoning (resp. Noordeinde 18 en 20).

Het pand heeft tevens ensemblewaarde vanwege de situering in een wegdorp waarvan de ruimtelijke structuur ongeschonden is.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Noordeinde 16 1485 EV Noordeinde BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 563 Graft-De Rijp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1861 1861 vervaardiging
Naar boven