Uw monument financieren

Bij de aankoop van een monumentaal pand is vaak ook een financiering nodig. Naast de aankoopkosten maakt u misschien ook kosten voor restauratie of onderhoud. Welke kosten komen dan in aanmerking voor financiële tegemoetkoming? Dat is afhankelijk van het soort monument dat u heeft en van uw persoonlijke situatie.

Afbeelding
Financiering

De financiering van uw monument

Het Nationaal Restauratiefonds biedt u de mogelijkheid de restauratie, het onderhoud en/of verduurzaming van uw monument te financieren.

  • Een lage rente
  • Alle kennis en ervaring in huis over monumenten
  • Voor verschillende type monumenten
  • Onafhankelijk en zonder winstoogmerk
Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Hulp bij aankoop en financiering

Een monument aankopen en restaureren lijkt misschien een hele onderneming. Gelukkig neemt de Monumentencoach van het Restauratiefonds u mee door een handig stappenplan. Van het toetsen van de financiële haalbaarheid tot hulp bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. 

Bereken uw maximale hypotheek

Benieuwd wat uw maximale hypotheek is? Met deze snelle berekening krijgt u een globale indicatie van wat u maximaal kunt lenen.

Leer van anderen

Samen weten we meer. Daarom delen we graag de verhalen van andere monumenteigenaren. Leer van hun ervaring en doe inspiratie op voor uw eigen monument. 

Interessant voor u

Maatwerk bij het Restauratiefonds

Remco Vos is accountmanager bij het Restauratiefonds: 'ook lastige projecten komen bij ons vaak rond.'

Afbeelding
Warning

De drie meest gestelde vragen over restaureren

Wim Jakobsen, Monumentenwachter komt vrijwel dagelijks bij eigenaren over de vloer en geeft ze adviezen over hoe ze het best voor hun monument zorgen.

Digitale gids: Monumentaal wonen

Wonen in een monument brengt voordelen én spelregels met zich mee. De gids Monumentaal wonen legt op eenvoudige wijze uit wat het betekent om eigenaar te zijn van een monument. 

Met tips over:

  • Onderhoud
  • Financiering
  • Wetten & regels
     
Download gratis de gids monumentaal wonen

Veelgestelde vragen

  • 'Hoe zit het met financieren van een restauratie?'

    Wim Jakobsen, Monumentenwachter in Zeeland beantwoord de vraag.

    Ook de financiering is soms een puzzel voor eigenaren en vraagt om een planmatige aanpak. Wim hierover: ‘Het is belangrijk dat je, voor je begint met het werk, een overzicht hebt van alle ingrepen die nodig zijn. Aannemers kunnen op basis daarvan een kostenoverzicht maken, soms vragen zij daarbij de hulp van een architect. En je moet er altijd op bedacht zijn dat je tijdens de uitvoering nog wel eens een tegenvaller kan tegenkomen. Dat is de kostenkant van de restauratie. Als eigenaar van een monument kan je in aanmerking komen voor verschillende subsidies of laagrentende leningen. Het maakt daarbij soms wel uit of je een rijks of een gemeentelijk monument hebt. En ook welke functie je pand heeft: gaat het om een woonhuis of om bijvoorbeeld religieus erfgoed?’

    Grietje Hofstede is accountmanager bij het Nationaal Restauratiefonds. Zij helpt eigenaren van monumenten bij financieringen. Zij vertelt: ‘Voor eigenaren die willen restaureren of onderhouden is een handige eerste stap om de postcode en huisnummercheck op onze site te doen. https://www.restauratiefonds.nl/financieren(external link). Dan wordt er al snel veel duidelijk over financieringsmogelijkheden.’

    Kijk ook altijd of subsidie mogelijk is. Dat kan via het rijk, provincie of de gemeente. Mocht er geen subsidie beschikbaar zijn, dan is er nog mogelijkheid van een laagrentende hypotheek. In veel provincies bestaan Cultuurfondsen voor Monumenten, waar eigenaren een laagrentende lening uit kunnen krijgen. Ook zo’n aanvraag verloopt via het Nationaal Restauratiefonds.

    Kijk voor meer informatie:  
    https://www.monumenten.nl/monumenten-onderhouden/leningen-en-hypotheken
    https://www.monumenten.nl/monumenten-onderhouden/subsidies

    De leidraad voor financiering van instandhoudingskosten is hier te vinden:
    https://wetten.overheid.nl/BWBR0032075/2019-01-05/#Bijlage(external link)

  • Het gaat steeds over rijksmonumenten. Heeft een eigenaar van een gemeentelijk of provinciaal monument dezelfde financieringsmogelijkheden?

    We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

    ‘Nee, helaas niet. Maar er zijn gelukkig andere mogelijkheden! Voor eigenaren van een gemeentelijk of provinciaal monument is het slim om de postcodecheck ‘welke financiering past bij mijn monument’ te doen. Daar vind je precies welke regelingen voor jouw monument van toepassing zijn.

    Regelingen voor het verduurzamen van een woonhuis

  • Hoe financier ik als particuliere eigenaar van een rijksmonumentaal woonhuis de instandhoudingskosten en de verduurzamingskosten?

    We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

    ‘Dan heb je twee opties: je kunt via het Restauratiefonds een laagrentende lening aanvragen. Laag betekent ongeveer 3 procent beneden de tarieven van reguliere banken. En de tweede optie is 38% subsidie aanvragen over de werkzaamheden. Let wel op, deze subsidie geldt alléén voor instandhoudingskosten, verduurzamingsmaatregelen kunnen tegen een laagrentende lening worden gefinancierd.’

  • Ik heb een koopappartement in een rijksmonument en het dak is lek. De VvE wil hiervoor een financiering bij het Restauratiefonds aanvragen. Kan dat?

    Jazeker, dan kan. Ook een VvE kan voor onderhoud of het verduurzamen van het pand een hypotheek of lening bij het Restauratiefonds aanvragen. Juist omdat de VvE verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer van de (gemeenschappelijke delen) van het gebouw. In het geval van het kapotte dak kan de VvE de  Restauratiefonds-hypotheek aanvragen. Maar ook verduurzamingsplannen, zoals het isoleren van het dak, kan met een Duurzame Monumenten-Lening  worden gefinancierd.  

    Gelden deze mogelijkheden ook voor een gemeentelijk monument? Ja, in specifieke gemeenten en provincies kan dat.  Gelderland heeft het Gelders Monumentenfonds, in Hilversum bestaat het Hilversums Restauratiefonds en Schiedam kent het Schiedams Monumentenfonds.

  • Is een door mijzelf gemaakt verduurzamingsplan voldoende om financiering aan te vragen

    We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

    ‘Monumenten verduurzamen betekent altijd maatwerk. Wij willen graag zeker weten dat verduurzaming niet ten koste gaat van monumentale waarden. Daarom adviseren wij een DuMo coach in te schakelen. Dat is een verduurzamingsadviseur die gespecialiseerd is in monumenten.

    Gelukkig hebben wij een budget, waarmee wij eigenaren kunnen ondersteunen. Wanneer de eigenaar van een monumentale woning een DuMo advies aanvraagt bij een adviseur die bij ons bekend is, kan de eigenaar van het pand een tegemoetkoming in de kosten bij ons aanvragen.’

    Vergoeding kosten duurzaamheidsadvies

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Grietje Hofstede

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Grietje Hofstede, accountmanager Restauratiefonds, regio Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.
Grietje Hofstede

Financiering van onderhoud en restauratie

Het onderhoud aan een monument vraagt in het algemeen meer aandacht. Eens in de zoveel tijd kunt u te maken krijgen met (grote) restauratiewerkzaamheden. Lees hier welke subsidie- en financieringsmogelijkheden er voor u zijn.

Naar boven