U bent hier

Alles over

monumentenwacht NL
Monumentenwacht NL

Wat doet de Monumentenwacht

Van inspectie tot advies

Wanneer u bent aangesloten bij een van de provinciale Monumentenwachten:

  • Bent u verzekerd van één- of tweejaarlijks een inspectie van uw monument;
  • Worden kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden tijdens de inspectie direct uitgevoerd, zoals het schoonmaken van een verstopte goot en het vervangen van een kapotte daklei;
  • krijgt u na elke inspectie een uitgebreid rapport over de staat van uw monument.

Bij een aantal Monumentenwachten kunt u naast het reguliere inspectiewerk ook terecht voor andere diensten. Denk aan het opstellen van een periodiek onderhoudsplan, het beoordelen van offertes en het begeleiden van onderhoudswerkzaamheden.

Abonnement

Wilt u de zekerheid dat uw monument regelmatig grondig wordt geïnspecteerd? Door monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs die werken met de nieuwste onderzoeksmethoden? Als abonnee van een de provinciale Monumentenwachten profiteert u van korting op het tarief voor een inspectie en advies bij de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden.

Voor meer informatie over abonnementen en tarieven neemt u contact op met de Monumentenwacht in de provincie waar uw monument zich bevindt. Of kijk op de website. Een overzicht van monumentenwachten vindt u hier. 

Praktische insteek

Monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs van de bij MonumentenwachtNL aangesloten stichtingen staan bekend om hun praktijkgerichte aanpak en heldere adviezen. Alle werkzaamheden die zij verrichten (inspectie, klein herstel en onderhoud, rapportage en advies) komen direct ten goede aan de abonnees en hun monumenten. Zonder ambtelijke en administratieve rompslomp.

In Nederland werken meer dan 100 monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs. Verspreid over de provincies inspecteren zij jaarlijks duizenden rijks- en gemeentelijke monumenten of beeldbepalende monumentale objecten.

Staat van onderhoud

Hoe vaak de inspectie van een object (monument) plaatsvindt, is afhankelijk van de staat van onderhoud, de wensen van de eigenaar of beheerder en de aard en omvang van het object. In het algemeen vindt een inspectie één- of tweejaarlijks plaats. 

Vakkennis

Up-to-date vakkennis is voor monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs belangrijk. MonumentenwachtNL organiseert regelmatig technische dagen en cursussen. Zo bent u er zeker van dat alle aangesloten monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs werken volgens de nieuwste onderzoeksmethoden en veiligheidsvoorschriften.

Advies

Na elke inspectie levert de Monumentenwachter een gedetailleerd inspectierapport aan de abonnee. Hierin beschrijft hij de staat van het monument en geeft hij advies over het noodzakelijk onderhoud.

Lees meer over kennis en advies van de Monumentenwacht.

Monumentenwacht