Wat doet de Monumentenwacht?

De kerntaak van de Monumentenwacht bestaat uit het uitvoeren van bouwkundige inspecties van monumenten en het geven van onafhankelijk advies op maat over het onderhoud van het monument. Tijdens de inspectie worden waar nodig kleine (nood)reparaties uitgevoerd. Daarnaast geeft de Monumentenwacht in toenemende mate aanvullend advies aan eigenaren van monumenten, zoals over verduurzaming.

Afbeelding
Monument zoeken

Kennis en expertise

De jarenlange ervaring van onze monumentenwachters verzekert u als monumenteigenaar van een deskundig en betrouwbaar onderhoudsadvies. Naast het reguliere bouwkundige inspectiewerk aan het monument, houdt de Monumentenwacht zich ook steeds meer bezig met het niet-gebouwde. Achter een monumentale gevel schuilt immers vaak een bijzonder en waardevol interieur. Diverse provinciale Monumentenwachten hebben expertise in huis op het gebied van historische interieurs. Een interieurwachter kijkt specifiek naar de binnenafwerking van een gebouw en onderzoekt gebreken aan de aanwezige nagelvaste en roerende onderdelen. Daarnaast worden bijvoorbeeld de klimaatomstandigheden onder de loep genomen en wordt de mogelijke samenhang met mankementen aan het exterieur onderzocht.

Ook groene en archeologische monumenten behoeven passend onderhoud. Een gespecialiseerde monumentenwachter kijkt naar de oorspronkelijke vorm of bedoeling van de aanleg en adviseert u over doelmatig (preventief) onderhoud. Een archeologische inspectie is gericht op het beschermen van de huidige staat van een archeologisch monument. Na de inspectie ontvangt u een uitgebreid inspectierapport met onze bevindingen en adviezen.

Voorbeeld van een inspectie

Bent u nog niet aangesloten bij een Monumentenwacht? Dan begrijpen we dat u benieuwd bent hoe zo’n inspectie er precies uitziet. Op de pagina ‘Op inspectie met een Monumentenwachter’ leggen we uit hoe een inspectie in zijn werk.

Stappenplan bouwkundige inspectie

Ook op de website van de Monumentenwacht Noord-Brabant vindt u een stappenplan van een bouwkundige inspectie. Zo weet u precies wat u kunt verwachten!

 

Afbeelding
Inspectie

Deskundige inspecteurs

In Nederland werken meer dan 100 monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs. Monumentenwachters beschikken door de combinatie van opleiding, scholing en werkervaring over ruime kennis van historische bouwtechnieken, bouwmaterialen en de beste instandhoudingstechnieken.

MonumentenwachtNL organiseert regelmatig technische dagen en cursussen voor de monumentenwachters. Zo bent u er zeker van dat alle aangesloten monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs werken volgens de nieuwste onderzoeksmethoden en veiligheidsvoorschriften.

Afbeelding
Lijst plantoetsing

Abonnementen en tarieven

Met een abonnement op de Monumentenwacht bent u er zeker van dat uw monument regelmatig wordt geïnspecteerd. Hierdoor weet u altijd op tijd of een bepaald onderdeel extra onderhoud of vervanging nodig heeft en bespaart u op lange termijn geld. Als abonnee van een de provinciale Monumentenwachten profiteert u bovendien van korting op het tarief voor een inspectie en advies bij de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden. 

De abonnementskosten verschillen per provincie. Bij de meeste provincies ligt een jaarabonnement tussen de €40 en €60. Wilt u weten wat het tarief in uw provincie is? Neem dan contact op met de Monumentenwacht in uw provincie.

Afbeelding
Tips

Onderhoudswijzers

Wilt u weten wat u kunt doen om uw monument er goed bij te laten staan? De Monumentenwacht adviseert u graag over de preventieve maatregelen die u zelf kunt treffen. In de onderhoudswijzers van de Monumentenwacht leest u wat u zelf kunt doen om uw monument goed te onderhouden en wanneer het van belang is om een specialist in te schakelen. De volgende onderhoudswijzers zijn al beschikbaar:

  • Houtrotschade
  • Houtaantasting door schimmels en insecten
  • Vochtbelasting in buitenmuren
  • Natuursteen

Houd deze pagina in de gaten want de komende maanden verschijnen er steeds meer onderhoudswijzers.

Meer over onderhoud

Monumentenzorg

Monumentenzorg is een breed begrip. Er zijn veel organisaties en verenigingen, zowel op nationaal als op regionaal niveau, waar u terecht kunt voor meer informatie en advies.

Afbeelding
Financiering

Financieringsmogelijkheden

Voor het onderhouden of restaureren van uw monument zijn verschillende financieringsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • verschillende subsidies
  • een laagrentende lening van het Restauratiefonds

Verhalen uit de praktijk

Veelgestelde vragen

  • Ben ik verplicht om de adviezen van Monumentenwacht op te volgen?

    Nee. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw pand. U maakt uw eigen keuzes. Monumentenwacht geeft advies over welke werkzaamheden u binnen een bepaalde termijn zou moeten uitvoeren om uw pand in goede conditie te houden. 

  • Voert Monumentenwacht ook zelf onderhoudswerk uit?

    Nee. De Monumentenwacht geeft alleen advies over wat er wanneer moet gebeuren. Wel voeren zij tijdens een inspectie noodherstel uit. De doelstelling van de Monumentenwacht is namelijk om verval te voorkomen en daarvoor is het van belang dat een pand wind- en waterdicht blijft. Als er ter plekke via klein noodherstel een situatie geconsolideerd kan worden, dan doen zij dat. Bij omvangrijk werk, zullen zij u adviseren om zo snel mogelijk een aannemer in te schakelen.

  • Wat kost het lidmaatschap van Monumentenwacht?

    Elke Monumentenwacht heeft zijn eigen tarieven. 
    Neem contact op met Monumentenwacht in de provincie waar het monument staat.

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Harry Kers

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Harry Kers, accountmanager Restauratiefonds, regio Utrecht, Gelderland en een aantal Stadsherstelorganisaties.
Harry Kers
Naar boven