Inleiding

TUINSIERADEN als onderdeel van complex 'Groot Nergena' bestaande uit een horizontaal geplaatste ZONNEWIJZER op natuurstenen SOKKEL en twee natuurstenen, bolvormige BEKRONINGEN van gereconstrueerde en verplaatste hekpijlers, van oorsprong afkomstig van de havezathe/ landgoed 'de Nergena' en aan het I.V.R.O. geschonken door nazaten van burgemeester Prins.

De zonnewijzer bevindt zich op het voorterrein tegenover de hoofdentree, aan de overzijde van de ronde vijver. In het verlengde hiervan bevond zich aan de straatzijde de entree tot het terrein, gemarkeerd door gemetselde en gekeimde hekpijlers, beëindigd door de natuurstenen, bolvormige bekroningen verrijkt met gebeeldhouwde acanthusbladeren. Als gevolg van de verbreding van de weg zijn de hekpijlers verplaatst naar de zuidzijde van het complex. Hier zijn de pijlers opnieuw opgemetseld met hergebruik van de bekroningen. De witte keimlaag op het metselwerk is achterwege gebleven en de houten wit gelakte hekvleugels zijn vervangen door een nieuwe invulling.

Omschrijving

TUINSIERADEN: ZONNEWIJZER op natuurstenen sokkel, ontworpen omstreeks 1750 door A. Hoevenaar volgens de signering 'A. Hoevenaar fecit', is horizontaal geplaatst op een hardstenen gebeeldhouwde rococo sokkel. De zonnewijzer bestaat uit een bronzen achthoekige wijzerplaat met daarop een uitgezaagde stijldriehoek. De plaat is gegraveerd met in het midden lijnen voor de hele uren, een kader met lijnen voor de halve uren, een kader met kwartierlijnen en een smalle rand met lijntjes voor elke vijf minuten. Het lijnenpatroon is geconstrueerd voor de noorderbreedte (poolshoogte) van 51o 46', evenals de helling van de stijl, wat blijkt uit het opschrift in de plaat: Polus 51 G 46 M.

De natuurstenen, bolvormige BEKRONINGEN zijn geïntegreerd in de nieuwe toegangspoort aan de zuidzijde van het terrein. De bol is bewerkt en voorzien van het acanthusbladmotief.

Waardering

De TUINSIERADEN als onderdeel van complex 'Groot Nergena' zijn van algemeen belang:

* Vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zorgvuldig vervaardigde bronzen zonnewijzer op een hardstenen sokkel gebeeldhouwd volgens de stijlkenmerken van de rococo

* Vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zorgvuldig vervaardigde bolvorm voorzien van acanthusbladmotief

* Vanwege de ouderdom van de bolbekroningen en de zonnewijzer daterend uit de 18e eeuw

* Vanwege de typologische zeldzaamheid van vergelijkbare horizontale zonnewijzers uit deze periode

* Vanwege de technisch innovatieve waarde van een horizontaal geplaatste zonnewijzer als 18e eeuwse tijdsaanduiding

* Vanwege de gaafheid van de tuinsieraden

* Vanwege de verwijzing van de tuinsieraden naar de havezathe, het landgoed 'de Nergena'

* Vanwege de cultuurhistorische ensemblewaarde met het I.V.R.O. en de historie van 'de Nergena'

* Als verwijzing van de bekroningen naar het oorspronkelijk ontwerp voor het I.V.R.O. waarbij de wit gekeimde bakstenen hekpijlers met natuurstenen bolvormige bekroning met wit gelakte houten vleugels een rol speelden in de symmetrische opzet.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
531169
Complexnaam
Groot Nergena
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complexomschrijving

Complex 'Groot Nergena' bestaande uit INSTITUUT VOOR RASSENONDERZOEK VAN LANDBOUWGEWASSEN (I.V.R.O), TUINAANLEG en TUINSIERADEN (zonnewijzer op hardstenen sokkel en bolvormige bekroningen op gereconstrueerde hekpijlers)

Op 29 juli 1942 is het I.V.R.O. opgericht door de Directie van Landbouw om in samenwerking met diverse instellingen, instituten en het bedrijfsleven, onderzoek te verrichten naar rassen van landbouwgewassen in opdracht van: - de raad voor het kwekersrecht - de commissie belast met de samenstelling van de rassenljst voor landbouwgewassen

Het I.V.R.O. komt voort uit het het Instituut voor Plantenveredeling (1912), de instelling van een officiële beschrijvende rassenlijst voor landbouwgewassen (1924), de keuring van zaaigoed en pootgoed (1903), de oprichting van de centrale keuringsdienst NAK (1932) en het Kwekersbesluit 1941 waarin het eigendomsrecht van de kweker op zijn kweekproducten werd geregeld. Tot de nieuwbouw in 1952 heeft het instituut twee panden gehuurd in Wageningen. Het I.V.R.O. had de beschikking over de proefboerderij 'de Hoge Born' met bijbehorende proefvelden op de zandgrond, in 1964 uitgebreid met een proefboerderij op de kleigrond in Oostelijk Flevoland. Deze proefboerderijen vallen niet onder de bescherming. Omstreeks 1970 heeft het I.V.R.O. vanwege ruimtegebrek het pand verlaten waarna het pand een nieuwe functie heeft gekregen.

Het I.V.R.O. gebouwd in 1952 naar ontwerp van M. Bolten onder leiding van rijksbouwmeester Friedhoff, heeft een u-vormige opzet gesitueerd rondom de ronde vijver en beïnvloed in ontwerp door de historische opzet van een buitenplaats bestaande uit een hoofdgebouw en twee bijgebouwen. De u-vormige opzet is traditioneel vormgegeven, met van oorsprong wit gekeimde gevels. Boven de hoofdingang van het hoofdvolume bevindt zich een RELIEF van A. Haytsma.

Het ontwerp voor het I.V.R.O. is afgestemd op, en beïnvloed door, de restanten van een oude formele, waarschijnlijk vroeg 19e-eeuwse TUINAANLEG, bestaande uit een grote ronde vijver verbonden door een sloot met een kleine ovale vijver, omsloten door open velden. Op een historische kaart uit 1732 is op deze plek de aanleg van een sterrenbos te herkennen, in 1815 uitgebreid tot het 'Groot Nergenasche Bosch', eigendom van het voormalige landgoed 'de Nergena'. Op de kadastrale minuut van 1832 zijn beide vijvers zichtbaar, eigendom van de toenmalige burgermeester van Bennekom, Theodorus Prins. Zijn huis met erf, gelegen ten noorden van de tuinaanleg, wordt op de historische topografische kaarten uit het eerste kwart van de 20ste-eeuw aangeduid met 'Klein Nergena'. De vijvers vertegenwoordigden natuurschoon maar hadden ook een functie voor de visvangst. Vanwege de sterke architectuurhistorische relatie met het instituut is de tuinaanleg met daarin de beeldbepalende ronde vijver beschermd als onderdeel van het complex.

Bij de opening van het gebouw hebben de nazaten van de familie Prins drie onderdelen van het voormalige landgoed 'de Nergena' aan het I.V.R.O. geschonken: de zonnewijzer op natuurstenen sokkel, de bolvormige bekroningen met acanthusblad versiering en een haardplaat. De zonnewijzer en de bekroningen hebben een functie als TUINSIERAAD gekregen in de tuinaanleg van het I.V.R.O., de haardplaat in de hal van het instituut is tijdens het bezoek op 21 juli 2009 niet aangetroffen. Het I.V.R.O. kreeg de naam 'Groot Nergena' als verwijzing naar de geschiedenis van de grond waarop het gebouw is gesitueerd.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuinsieraad Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dr. W. Dreeslaan 1 6721 ND Bennekom BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 1633 Bennekom
Naar boven