O.-L.-Vrouwestraat 61, Handel

Inleiding

AANLEG van het processiepark te Handel. Achter en naast de kerk aan de oostrand van het dorp ligt het processiepark, dat vanaf 1902 door Rector L. van Laarschot werd aangelegd. In het zuiden wordt het park begrensd door de Kapelweg, de westzijde van het park gaat over in het terrein rondom de kerk. Aan oost- en noordzijde strekken zich achter het park landerijen en bos uit. In het park bevinden zich enkele elementen die niet onder de bescherming vallen: het openluchtaltaar, de muziekkiosk, een aantal sculpturen uit de tweede helft van de twintigste eeuw en de graftekens op de begraafplaats in de zuidelijke hoek. Aan de achterzijde in het park is een begraafplaats aangelegd die eveneens buiten de bescherming valt.

Omschrijving

De AANLEG van het processiepark is rechthoekig. Het park is vrijwel geheel door een houtwal omgeven. Het heeft kenmerken van de Engelse landschapsstijl en wordt ontsloten door toegangswegen langs de kerk. Het terrein is voorzien van een omlopend pad, parallel aan de grenzen. Binnen deze structuur is een pad met een slingerend verloop aangelegd. Iets links van het midden ligt de "toegang" tot het park, die gemarkeerd wordt door twee pijlers met daarop knielende ENGELEN. Daarachter strekt zich een rechte as uit die tot diep in het park doorloopt. Langs het pad aan de rand van het park bevinden zich vijftien kapellen met "geheimen van de Rozenkrans" (Rozenkransweg) en één grotere Benedictiekapel. Aan het slingerende pad zijn de kruiswegstaties geplaatst. Verspreid door het park staan enkele BLOEMBAKKEN in vaasvorm en BANKJES van kunststeen.

Rechts van de centrale as, vooraan in het park, is een groot reliëf met een voorstelling van de bruiloft te Kana geplaatst. Daarachter bevindt zich een kleine begraafplaats.

Links, vrijstaand in het park staat het "Heilig Putje",

Schuin daarachter, met de achtergevel grenzend aan het pad is in de jaren '50 van de twintigste eeuw een openluchtaltaar gebouwd, Iets verderop staat een achtkantige muziekkiosk en verspreid door het park staat een aantal op zichzelf staande sculpturen uit de tweede helft van de twintigste eeuw.

De beplanting bestaat uit diverse struiken, onder andere rododendron en bomen zoals eiken, rode beuk, kastanje en diverse naaldbomen.

Waardering

De AANLEG van het processiepark is van algemeen belang. Hij heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de Mariadevotie in Brabant. Daarnaast is de aanleg van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het park heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

530824
Processiepark

Inleiding

PROCESSIEPARK De Mariaverering in Handel gaat terug tot in de veertiende eeuw. De Duitse Orde had in Handel een aantal hoeven in haar bezit; mogelijk werd in de nabijheid van deze hoeven door de Orde ook een kapel gesticht, gewijd aan Maria (in vestigingen van de Duitse Orde ontstond steeds een Mariaverering). Processies hebben van oudsher plaatsgevonden, aanvankelijk van Handel af, later naar Handel toe, over de zogenaamde "Keskesdijk" (thans Handelsweg) met bedevaartkapellen die als haltes in de processie fungeerden. Om de processies ongehinderd door te kunnen laten gaan werd achter de kerk aan het begin van de twintigste eeuw een processiepark aangelegd, rondom het reeds bestaande "wonderbare putje".

Omschrijving

Het complex bestaat uit de AANLEG met enkele verspreide objecten, de KRUISWEG met SCULPTUUR van Christus in de hof van olijven, een RELIEF van de bruiloft van Kana en het "HEILIG PUTJE", en de ROZENKRANSWEG met BENEDICTIEKAPEL. De begrenzing van het beschermde park is op de bijbehorende kaart aangegeven.

Waardering

Het PROCESSIEPARK is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de Mariadevotie in Noord-Brabant. Daarnaast is het park van typologisch belang als voorbeeld van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het geheel heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

Park Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
O.-L.-Vrouwestraat 61 5423 SJ Handel BY Ja