O.-L.-Vrouwestraat 61, Handel

Inleiding

KRUISWEG, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl. De staties werden in kunststeen gemaakt door de firma van Balgooy uit Nijmegen in 1918-1919. De figuren zijn circa één meter hoog. De totale hoogte van de sculpturen bedraagt ongeveer twee meter, de breedte is circa anderhalve meter.

Tussen 1965 en 1970 is een aantal van deze staties (nummer 3, 7 en 8) vernieuwd.

Omschrijving

De verschillende staties zijn in kunststeen uitgevoerd en geplaatst op grote basementen van imitatie-rots in gegoten beton. Hierop is een plaquette in relëf aangebracht met het nummer en de titel van de voorstelling.

De voorstellingen zelf worden gevormd door een aantal figuren, in hoog reliëf en vrijstaand, tegen een achtergrond van architectuur.

De kruisiging van Christus als twaalfde statie in deze reeks wordt gevormd door de voorstelling op een calvarieberg aan het einde van de centrale as, waar deze tegen het slingerend pad eindigt. De laatste statie (XIV, Jezus wordt in het graf gelegd) bevindt zich rechts van de centrale as, aan het begin van het park.

Waardering

De KRUISWEG is van algemeen belang. Hij heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de devotie voor Christus in Noord-Brabant. Daarnaast is de kruisweg van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het geheel heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

Inleiding

SCULPTUUR, met levensgrote voorstelling van Christus in de hof van olijven. Het geheel is uitgevoerd in kunststeen en gemaakt door de firma van Balgooy in 1917. De sculptuur ligt in het verlengde van de centrale as, achter het pad aan de uiterste oostrand van het park. Hij maakt geen deel uit van de kruisweg maar heeft dezelfde vormgeving. De sculptuur heeft een totale hoogte van circa drie meter en heeft een brede, uitwaaierende voet.

Omschrijving

Op een grote betonnen sokkel met brede trap is een knielende Christus voor een Engel met kelk gezet. Op de traptreden liggen een drietal slapende apostelen.

Waardering

De SCULPTUUR is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de devotie voor Christus in Noord-Brabant. Daarnaast is het object van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het park heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

518085
Processiepark

Inleiding

PROCESSIEPARK De Mariaverering in Handel gaat terug tot in de veertiende eeuw. De Duitse Orde had in Handel een aantal hoeven in haar bezit; mogelijk werd in de nabijheid van deze hoeven door de Orde ook een kapel gesticht, gewijd aan Maria (in vestigingen van de Duitse Orde ontstond steeds een Mariaverering). Processies hebben van oudsher plaatsgevonden, aanvankelijk van Handel af, later naar Handel toe, over de zogenaamde "Keskesdijk" (thans Handelsweg) met bedevaartkapellen die als haltes in de processie fungeerden. Om de processies ongehinderd door te kunnen laten gaan werd achter de kerk aan het begin van de twintigste eeuw een processiepark aangelegd, rondom het reeds bestaande "wonderbare putje".

Omschrijving

Het complex bestaat uit de AANLEG met enkele verspreide objecten, de KRUISWEG met SCULPTUUR van Christus in de hof van olijven, een RELIEF van de bruiloft van Kana en het "HEILIG PUTJE", en de ROZENKRANSWEG met BENEDICTIEKAPEL. De begrenzing van het beschermde park is op de bijbehorende kaart aangegeven.

Waardering

Het PROCESSIEPARK is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de Mariadevotie in Noord-Brabant. Daarnaast is het park van typologisch belang als voorbeeld van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het geheel heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

Kruiswegstatie Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
O.-L.-Vrouwestraat 61 5423 SJ Handel 14 sculpturen BY Ja