O.-L.-Vrouwestraat 61, Handel

Inleiding

ROZENKRANSWEG, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk van J. Niklaus-Bochaert uit 1906-1910. Uitgevoerd in neo-gotische stijl.

De kapellen zijn ongeveer twee meter hoog en een halve meter breed. De gebeeldhouwde figuren zijn circa 70 centimeter hoog.

Omschrijving

Elke kapel heeft een vierkante plattegrond en is uitgevoerd in baksteen met tandlijst onder een met leien gedekt zadeldak met wolfeind. Het dak is voorzien van een overstek en windveer met geschulpt gesneden rand. De top wordt bekroond door een kruisbloem.

De kapel heeft een iets uitstekende plint en is aan de voorzijde open. Een grote spitsboognis met houten gewelf bevat een cementstenen opstand waarop een sculptuur met religieuze voorstelling is geplaatst. Van de nis wordt de onderste helft afgesloten door een smeedijzeren hek.

De voorstellingen geven de zogenaamde geheimen van de rozenkrans weer.

Deze zijn onder te verdelen in vijf blijde, vijf droevige en evenveel glorievolle geheimen. De reeks begint met de blijde geheimen: de engel Gabriël brengt de blijde boodschap aan Maria (Annunciatie), Maria bezoekt haar nicht Elisabeth (Visitatie), Jezus wordt geboren in een stal van Bethlehem, Jezus wordt in de tempel opgedragen en tot slot Jezus die in de tempel wordt teruggevonden. Vervolgens worden de droevige geheimen afgebeeld: Jezus bidt in doodsangst tot zijn hemelse Vader, Jezus wordt gegeseld, Jezus wordt met doornen gekroond, Jezus draagt zijn kruis naar de Calvarieberg en als laatste de dood van Jezus aan het kruis. De glorievolle geheimen zijn de verrijzenis van Jezus uit de doden, de Hemelvaart van Jezus, het neerdalen van de Heilige Geest over de apostelen (Pinksteren), Maria wordt in de hemel opgenomen en Maria wordt in de hemel gekroond als laatste in de reeks.

Waardering

De rozenkransweg is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de Mariadevotie in Noord-Brabant. Daarnaast is het object van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het park heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

Inleiding

BENEDICTIEKAPEL, tussen de "rozenkranskapellen" gelegen aan de westkant van het park. De kapel is in 1909 gebouwd en uitgevoerd in neo-gotische stijl en bevat beeldhouwwerk van J. Lenaerts uit Roermond.

Het bouwwerk steekt boven de rozenkranskapellen uit en meet ongeveer drie meter in hoogte en is een meter breed (geschatte maten).

Omschrijving

Bakstenen kapel op een vierkante plattegrond onder zadeldak, gedekt met leien. De wanden zijn voorzien van een iets uitstekende plint, afgesloten door een band van rode strengperssteen en een tandlijst. De kapel heeft aan de voorzijde overhoekse steunberen met een natuurstenen beëindiging.

De topgevel is iets hoger opgetrokken dan het dak en voorzien van een natuurstenen afdekrand bekroond door een kruis. In de topgevel bevindt zich een cirkel in rode strengperssteen waarbinnen een natuurstenen driepas is aangebracht.

Aan de voorzijde heeft de kapel een kleine trap, de rand van de treden is uitgevoerd in afgeronde rode strengperssteen. Het spitsboogportaal heeft een vloer van gekleurde cementtegels en is afgesloten door een smeedijzeren hek. De boog is in rode strengperssteen uitgevoerd en voorzien van natuurstenen aanzet- en sluitstenen. De spitsboognis daarachter is gevuld met een natuurstenen tabernakel waarop in een vierpas het apocalyptisch lam met zegevaan is afgebeeld. Boven het altaar een sculptuur in Brouvilliersteen van Maria met kind en knielende figuur, Dominicus die de rozenkrans van het Jezuskind ontvangt. De sculptuur is gesigneerd: J. Lenaerts, Roermond.

Waardering

De BENEDICTIEKAPEL is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de Mariadevotie in Noord-Brabant. Daarnaast is het object van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het park heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

518084
Processiepark

Inleiding

PROCESSIEPARK De Mariaverering in Handel gaat terug tot in de veertiende eeuw. De Duitse Orde had in Handel een aantal hoeven in haar bezit; mogelijk werd in de nabijheid van deze hoeven door de Orde ook een kapel gesticht, gewijd aan Maria (in vestigingen van de Duitse Orde ontstond steeds een Mariaverering). Processies hebben van oudsher plaatsgevonden, aanvankelijk van Handel af, later naar Handel toe, over de zogenaamde "Keskesdijk" (thans Handelsweg) met bedevaartkapellen die als haltes in de processie fungeerden. Om de processies ongehinderd door te kunnen laten gaan werd achter de kerk aan het begin van de twintigste eeuw een processiepark aangelegd, rondom het reeds bestaande "wonderbare putje".

Omschrijving

Het complex bestaat uit de AANLEG met enkele verspreide objecten, de KRUISWEG met SCULPTUUR van Christus in de hof van olijven, een RELIEF van de bruiloft van Kana en het "HEILIG PUTJE", en de ROZENKRANSWEG met BENEDICTIEKAPEL. De begrenzing van het beschermde park is op de bijbehorende kaart aangegeven.

Waardering

Het PROCESSIEPARK is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de Mariadevotie in Noord-Brabant. Daarnaast is het park van typologisch belang als voorbeeld van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het geheel heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

Kapel(F1) Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
O.-L.-Vrouwestraat 61 5423 SJ Handel Ja