Werkersdijk 25, Rhoon

Omschrijving WAGENSCHUUR.

Inleiding

In oorsprong 18e-eeuwse wagenschuur, onderdeel van een boerderijcomplex aan de zuidzijde van de Werkersdijk.

Omschrijving

WAGENSCHUUR op rechthoekig grondplan voorzien van een hoog schilddak met de nok evenwijdig aan de voorgevel. De dakschilden zijn met gesmoorde Oudhollandse pannen belegd. De naar het achtererf gerichte gevel is opgetrokken in IJsselsteen en heeft lange schietankers. In deze gevel een ijzeren rondboograam. De overige gevels bestaan uit houten staanders met in oorsprong zwartgeteerd horizontaal vlak beschot op een lage IJsselsteen voetmuur. De verschillen in formaat en ouderdom van de elementen van de schuur zoals het beschot, getuigen van gebruik en onderhoud door de eeuwen heen. In de naar de Werkersdijk gerichte gevel twee paar dubbel openslaande deuren. In de rechter zijgevel één stel openslaande deuren en in het midden van de linker zijgevel een boven- en onderdeur met 12-ruits bovenlicht.

De draagconstructie bestaat uit vijf houten gebinten die de schuur in vier vakken verdelen. Op de overgang van het eerste en het tweede gebintvak wordt de ruimte door een houten wand gedeeld. De sporenkap wordt gedragen door 3 kapgebinten met plaatgordingen op een eerste en tweede spantbalk. Tussen de sporen strodokken.

Waardering

De in oorsprong 18e-eeuwse WAGENSCHUUR is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden die tot uiting komen in de gaaf bewaarde en herkenbare hoofdvorm, het materiaalgebruik, de constructie en de bouwhistorische details. De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-functionele samenhang met de bijbehorende boerderij.

528150
De Werckershoeve

Omschrijving van het complex

Complex bestaande uit een grote BOERDERIJ en een vrijstaande WAGENSCHUUR. Boerderij en schuur dateren in oorsprong uit de achttiende eeuw en zijn gelegen aan de zuidzijde van de Werkersdijk. De boerderij, met woonhuis in IJsselsteen, bevindt zich met de lange zijde aan de Werkersdijk en bezit een kenmerkende geknikte plattegrond. De schuur is opgetrokken in hout met een IJsselsteen achtergevel en staat ten zuidwesten van het woonhuis van de boerderij met de brede noordoostgevel naar de weg gericht.

Waardering van het complex

In oorsprong 18e-eeuws boerderijcomplex van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden die tot uiting komen in de karakteristieke en gaaf bewaarde hoofdvorm, typologie, kenmerkende constructie en materiaalgebruik van de complexonderdelen. Het agrarisch complex heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke relatie tussen de complexonderdelen en is beeldbepalend gelegen aan de Werkersdijk.

Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Werkersdijk 25 3161 BL Rhoon BY Ja