Werkersdijk 25, Rhoon

Vrijwel gaaf bewaarde, kapitale hoeve, in jaartalankers in de voorgevel gedateerd 1799. IJsselstenen woonhuis, met de schuur een geknikte plattegrond vormend. Aan de linker zijgevel een uitbouw met puntgevel. Vensters met schuiframen in negenruits- en kleinere roedeverdeling. Strodaken. In de zijgevel van de schuur inrijdeuren.

32478
De Werckershoeve

Omschrijving van het complex

Complex bestaande uit een grote BOERDERIJ en een vrijstaande WAGENSCHUUR. Boerderij en schuur dateren in oorsprong uit de achttiende eeuw en zijn gelegen aan de zuidzijde van de Werkersdijk. De boerderij, met woonhuis in IJsselsteen, bevindt zich met de lange zijde aan de Werkersdijk en bezit een kenmerkende geknikte plattegrond. De schuur is opgetrokken in hout met een IJsselsteen achtergevel en staat ten zuidwesten van het woonhuis van de boerderij met de brede noordoostgevel naar de weg gericht.

Waardering van het complex

In oorsprong 18e-eeuws boerderijcomplex van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden die tot uiting komen in de karakteristieke en gaaf bewaarde hoofdvorm, typologie, kenmerkende constructie en materiaalgebruik van de complexonderdelen. Het agrarisch complex heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke relatie tussen de complexonderdelen en is beeldbepalend gelegen aan de Werkersdijk.

Werkersdijk 25 3161 BL Rhoon Ja