"""De Valk"" Directeurswoning", Echt

Inleiding.

Voormalige DIRECTEURSWONING onderdeel van het complex dakpannenfabriek De Valk. De woning is gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw en kenmerkt zich door een blokvormige opzet onder tentdak met enkele hardsteen details op constructieve plaatsen. De woning is gelegen in de bocht van de Diepstraat en Aasterbergweg en verbonden met één van de fabriekshallen door middel van een gedeeltelijk oorspronkelijk tussenlid. In de noordgevel is een doorbraak gemaakt naar het in de jaren vijftig van de twintigste eeuw aangebouwde kantoorgebouw.

Omschrijving.

Directeurswoning gebouwd op een bijna vierkant grondplan, met aan de westzijde een eenlaags tussenlid dat voor de verbinding naar het bedrijfsgedeelte zorgt en aan de noordzijde een in de jaren vijftig van de twintigste eeuw toegevoegd kantoorgebouw. Het hoofdvolume telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een licht inzwenkend tentdak met schoorsteen in de nok. De schilden zijn belegd met genuanceerde Hollandse pannen. De afwatering vindt plaats via een omlopende en overstekende geprofileerde bakgoot op klossen. De in baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van een omlopende uitspringende plint. In deze plint zijn accentuerende natuurstenen blokjes opgenomen ter hoogte van de gevelhoeken. In de gevels bevinden zich voornamelijk rechthoekig afgesloten gevelopeningen, die aan de bovenzijde door een strek worden afgesloten en aan de onderzijde een hardstenen lekdorpel bevatten. Ze zijn voorzien van houten ramen onder veelruits bovenlichten. De gevels worden afgesloten met een omlopend fries in siermetselwerk. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel bevat rechts een forse driezijdige erker. Links bevindt zich de entreepartij. Deze entree wordt gevormd door een rechthoekige houten deur met rondboogvormig bovenlicht onder een gebogen, in hardsteen uitgevoerde luifel. De deur heeft kleine zijlichten die worden afgesloten met strekken voorzien van hardstenen hoekblokjes. De erker bevat in elke zijde een venster. De bovenzijde van de erker kraagt licht uit door middel van siermetselwerk. Hierboven eindigt de erker in een balkon omgeven door een in baksteen uitgevoerde opengewerkte balustrade. Op de verdieping bevinden zich een raam en een deur. De rechter zijgevel heeft vensters zoals beschreven in twee assen. In de eerste bouwlaag zijn dit drielichten onder veelruits bovenlicht, op de verdieping zijn stolpvensters toegepast. Tegen de linker zijgevel bevindt zich het tussenlid. Rechts ervan een toiletraampje. Boven de aansluiting van het tussenlid enkele oorspronkelijke gevelopeningen. Tegen de achtergevel bevindt zich over de volle breedte en hoogte de aanbouw uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Het interieur kenmerkt zich door een opzet op de begane grond met een ruime hal en kamers-en-suite aan de westzijde. In het interieur zijn voorts onder meer van belang een fraaie houten bordestrap in Art Deco-trant in de hal, de binnendeuren en de plafonds en deuren in de kamers-en-suite.

Waardering.

De voormalige directeurswoning is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de dakpannenfabriek De Valk. Het woonhuis heeft architectuurhistorische en typologische waarde als goed voorbeeld van een directeurswoning bij een fabriek uit de vroege twintigste eeuw en valt op door enkele kenmerkende details in ex- en interieur. Het woonhuis heeft vanwege de functie, historie en situering ensemblewaarde in samenhang met de overige complexonderdelen en speelt vanwege de stedenbouwkundig markant ligging op de hoek van het fabriekscomplex een beeldbepalende rol.

525528
De Valk

Inleiding.

Complex dakpannenfabriek De Valk bestaande uit twee FABRIEKSHALLEN en een DIRECTEURSWONING, onderdeel van een verder niet voor rijksbescherming in aanmerking komende voormalige dakpannenfabriek gelegen op een perceel aan de westzijde van de bebouwde kom van Echt. De dakpannenfabriek werd op deze locatie omstreeks 1900 opgericht als stichting van J. en W. Meuwissen en zou uitgroeien tot een van de grootste gespecialiseerde dakpannenfabrieken in Europa. Het perceel wordt aan de zuidzijde door de Aasterbergweg en aan de oostzijde door de Diepstraat begrensd.

Omschrijving.

De fabriekshallen met aangebouwde voormalige directeurswoning liggen in het zuiden van het fabrieksterrein langs de Aasterbergweg en de Diepstraat. Aan de noordzijde sluit de overige, niet beschermde fabriekbebouwing aan waardoor een soort binnenplaats ontstaat die toegankelijk is vanaf de Aasterbergweg door een doorrit in de daar gelegen fabriekshal. Deze fabriekshal vormt een karakteristieke, brede gevelwand langs de Aasterbergweg en sluit met de oostgevel tegen een tweede beschermde fabriekshal aan, met lagere nokhoogte en de nokrichting haaks op de vorige. De te beschermen fabrieksgebouwen van kort na 1900 kenmerken zich door een sobere utilitaire bouwtrant typisch voor de fabrieksarchitectuur rond 1900, met enkele sierelementen. De woning die op de hoek van de Aasterbergweg en de Diepstraat gesitueerd is, ligt ten opzichte van de voornoemde fabriekshal wat terug. De hal en het woonhuis zijn met een contemporain tussenlid verbonden. Het woonhuis dat vermoedelijk wat later werd gebouwd kenmerkt zich door de toepassing van natuursteen op enkele constructieve plaatsen. Aan de noordzijde sluit tegen het woonhuis een in de jaren vijftig van de twintigste eeuw opgetrokken kantoorgedeelte aan.

Waardering.

Het complex is van algemeen, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang als bijzondere uiting van een sociaal-economische en technische ontwikkeling. Het complex is een zeldzaam geworden voorbeeld van de gespecialiseerde dakpannenindustrie die voornamelijk voorkwam in Midden-Limburg en van grote invloed is geweest voor de economische en sociale ontwikkeling van deze regio. Het complex heeft architectuurhistorische en typologische waarde als gaaf bewaard gebleven en goed herkenbaar ensemble van fabriekshallen en directeurswoning, met een voor het bouwtype karakteristieke opbouw en detaillering met enkele sierelementen. Het complex heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een grootschalig fabriekscomplex aan de westzijde van de bebouwde kom van Echt, waar het complex vanwege de fraaie en zeldzame fabrieksgevelwand langs de Aasterbergweg een belangrijke beeldbepalende rol speelt.

Beambtenwoning Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie Ja
Diepstraat 1 D 6101 AT Echt Ja