"""De Valk"" fabriekshal", Echt

Inleiding.

FABRIEKSHAL onderdeel van het complex dakpannenfabriek De Valk en gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw. De hal is haaks op de Aasterbergweg gelegen en sluit met de westgevel tegen de andere beschermde fabriekshal aan. Aan de oostgevel grenst het tussenlid waarmee de hal met de woning en het latere kantoorgebouw in verbinding staat. De hal heeft in verband met het gewijzigde gebruik diverse wijzigingen ondergaan maar is in hoofdvorm en karakter herkenbaar bewaard gebleven.

Omschrijving.

De fabriekshal is opgetrokken als enkelvoudige langshal op een rechthoekig grondplan, afgedekt met een zadeldak met de nokrichting haaks op de Aasterbergweg. De schilden met bescheiden overstek aan voor- en achterzijde zijn belegd met rode pannen en voorzien van enkele kleine dakramen. De afwatering vindt plaats via mastgoten en bakgoten en het dak is afgezet met windveren. De nok heeft een schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband en voorzien van segmentboogvormig afgesloten vensters met oorspronkelijk een twaalfruits gietijzeren roedenindeling en baksteen lekdorpel. De zuidelijke kopgevel aan de Aasterbergweg heeft hoeklisenen. In de rechter gevelhelft ter plaatse van een inpandig transformatorhuis twee transformatordeuren. Links ervan een dichtgemetseld venster zoals beschreven. In de tweede bouwlaag twee, en in de geveltop één venster zoals beschreven. De noordelijke eindgevel is blind. De westgevel heeft een regelmatige gevelindeling in drie bouwlagen met vensters zoals beschreven waarvan er diverse zijn dichtgemetseld of dichtgeverfd. In de gevel bevinden zich drie, in hun huidige uitvoering niet oorspronkelijke rechthoekige poorten. Rechts sluit tegen de gevel de zuidwestelijke fabriekshal aan met een doorrit over de eerste bouwlaag. De oostgevel is gedeeltelijk verborgen achter latere kantooruitbreidingen en oorspronkelijke aanbouwen. De gevel heeft voorts een regelmatige gevelindeling met segmentboogvormige vensters zoals voornoemd.

Waardering.

De fabriekshal is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de dakpannenfabriek De Valk. De hal heeft architectuurhistorische en typologische waarde als goed voorbeeld van een dergelijke hal uit het begin van de twintigste eeuw, met onder meer een karakteristieke gevelindeling. De hal heeft vanwege de functie, historie en situering ensemblewaarde in samenhang met de overige complexonderdelen en is mede bepalend voor de kenmerkende gevelwand die het complex vormt langs de Aasterbergweg.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525527
Complexnaam
De Valk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Complex dakpannenfabriek De Valk bestaande uit twee FABRIEKSHALLEN en een DIRECTEURSWONING, onderdeel van een verder niet voor rijksbescherming in aanmerking komende voormalige dakpannenfabriek gelegen op een perceel aan de westzijde van de bebouwde kom van Echt. De dakpannenfabriek werd op deze locatie omstreeks 1900 opgericht als stichting van J. en W. Meuwissen en zou uitgroeien tot een van de grootste gespecialiseerde dakpannenfabrieken in Europa. Het perceel wordt aan de zuidzijde door de Aasterbergweg en aan de oostzijde door de Diepstraat begrensd.

Omschrijving.

De fabriekshallen met aangebouwde voormalige directeurswoning liggen in het zuiden van het fabrieksterrein langs de Aasterbergweg en de Diepstraat. Aan de noordzijde sluit de overige, niet beschermde fabriekbebouwing aan waardoor een soort binnenplaats ontstaat die toegankelijk is vanaf de Aasterbergweg door een doorrit in de daar gelegen fabriekshal. Deze fabriekshal vormt een karakteristieke, brede gevelwand langs de Aasterbergweg en sluit met de oostgevel tegen een tweede beschermde fabriekshal aan, met lagere nokhoogte en de nokrichting haaks op de vorige. De te beschermen fabrieksgebouwen van kort na 1900 kenmerken zich door een sobere utilitaire bouwtrant typisch voor de fabrieksarchitectuur rond 1900, met enkele sierelementen. De woning die op de hoek van de Aasterbergweg en de Diepstraat gesitueerd is, ligt ten opzichte van de voornoemde fabriekshal wat terug. De hal en het woonhuis zijn met een contemporain tussenlid verbonden. Het woonhuis dat vermoedelijk wat later werd gebouwd kenmerkt zich door de toepassing van natuursteen op enkele constructieve plaatsen. Aan de noordzijde sluit tegen het woonhuis een in de jaren vijftig van de twintigste eeuw opgetrokken kantoorgedeelte aan.

Waardering.

Het complex is van algemeen, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang als bijzondere uiting van een sociaal-economische en technische ontwikkeling. Het complex is een zeldzaam geworden voorbeeld van de gespecialiseerde dakpannenindustrie die voornamelijk voorkwam in Midden-Limburg en van grote invloed is geweest voor de economische en sociale ontwikkeling van deze regio. Het complex heeft architectuurhistorische en typologische waarde als gaaf bewaard gebleven en goed herkenbaar ensemble van fabriekshallen en directeurswoning, met een voor het bouwtype karakteristieke opbouw en detaillering met enkele sierelementen. Het complex heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een grootschalig fabriekscomplex aan de westzijde van de bebouwde kom van Echt, waar het complex vanwege de fraaie en zeldzame fabrieksgevelwand langs de Aasterbergweg een belangrijke beeldbepalende rol speelt.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie
Fabriekshal Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Aasterbergerweg 2 C Echt Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 7326 Echt
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1925 vervaardiging
Naar boven