Hammelerweg 10, Leuvenheim

Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis annex oranjerie. (bij Hammelerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3).

Nabij het hoofdgebouw staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen KOETSHUIS uit omstreeks 1860 met aan de oostzijde een aanbouw van een kleine ORANJERIE. Het koetshuis bestaat uit één bouwlaag met kap onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak. In de voorgevel (zuid) is een excentrisch geplaatste, dubbele inrijdeur met rechts daarvan een toegangsdeur met bovenlicht. In het inwendige een met klinkers bestrate vloer: de oorspronkelijke paardenstal. De ruiven, tuigenkast en paardenbox zijn na restauratie verplaatst. De aangebouwde oranjerie heeft aan de kopse zijde twee openslaande deuren onder een gebogen strekkenlaag; in de achtergevel een deur en drie vensterlichten. Naast de oranjerie een (deels gereconstrueerd) stookhuisje.

Waardering

Het KOETSHUIS ANNEX ORANJERIE behorend tot de historische buitenplaats Huis Den Bosch is van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

525494
Den Bosch

Complexomschrijving Huis Den Bosch te Leuvenheim

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS ANNEX ORANJERIE (3), KOETSIERSWONING MET SCHUUR (4), DIENSTWONING (5), JACHTOPZIENERSRSWONING (6), SCHUREN (7) en INRIJHEKKEN (8)

In het gehucht Leuvenheim ligt de historische buitenplaats Huis Den Bosch waarvan bebouwing en bewoning terug gaat tot 1603. In een verkoopakte uit 1642 wordt het goed Huis Den Bosch voor het eerst genoemd. Het oostelijk deel van het huidige huis werd in de tussenliggende periode gesticht door de toenmalige eigenaar Johan van Doetinchem tot Spijkerbosch. In 1732 kwam het goed in bezit van het geslacht Verstege, waarna het in 1866 vererfde op de familie Everwijn die het als zomerverblijf gebruikte. In die tijd werd het huis aan de westzijde uitgebreid tot zijn tegenwoordige grootte en kreeg een bepleistering en zesruitsvensters. Op de kadastrale minuut van 1819 staat het oude huis en een aanleg met lanen, vijvers, een omgrachting, bossen en weiden aangegeven. D.C. Everwijn heeft rond 1900 het park verder verfraaid en verschillende bijgebouwen (koetsierswoning, kunstmestschuur en jachtopzienerswoning) laten optrekken of vergroten. In de Tweede Wereldoorlog was het goed een periode gevorderd door de Duitsers. Thans is de buitenplaats in bezit van de familie Thate en het huis wordt particulier bewoond.

Waardering

De historische buitenplaats Huis Den Bosch is is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege het in oorsprong vroeg 17de-eeuwse hoofdgebouw dat in het midden van de 19de eeuw is vergroot en verbouwd in sobere neoclassicistische stijl;

- vanwege de aanleg in landschapsstijl met lanen, vijvers, bossen en weides;

- vanwege de gave situering in het landschap;