Hammelerweg 7, Leuvenheim

Omschrijving onderdeel 4. Koetsierswoning met schuur. (Hammelerweg 7; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4).

Tegen de bestaande 18de-eeuwse schuur werd omstreeks 1900 een nieuwe woning gebouwd, later in gebruik voor de koetsier. De op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen SCHUUR wordt overkapt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt wolfsdak. De regelmatig ingedeelde achtergevel (zuidwest) heeft een dubbele getoogde inrijdeur met sluitsteen in de boog, geflankeerd door een rondboog stalvenster met roedeverdeling en een getoogde staldeur. Eenzelfde indeling was aan de zijde waar nu de woning tegenaan staat. Tegen de achtergevel van de schuur staat een pomp in een pomphuis. In het inwendige ankerbalkgebinten. Paardenstal voor werkpaard in laatste travee. Kleine groep en aardappelkelder. Mestdeurtjes in de zijgevel. De bakstenen WONING met gepleisterde plint, hoeklisenen en cordonlijst is gebouwd op haakvormige grondslag en bestaat uit één hoge bouwlaag en een kapverdieping onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren en makelaar; gemetselde schoorsteen; bakgoten op klossen, topgevels versierd met gepleisterde zaagranden. Gevels ingedeeld met zesruits schuifvensters onder segmentvormige bogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen; de topvensters onder een rondboog met siermetselwerk in de boogtrommel. De voorgevel (noord) heeft links een vooruitspringend deel met topgevel waarin één vensteras met op de begane grond een zesruits schuifvenster en een vernieuwd topvenster; rechts daarvan de toegangsdeur met bovenlicht en een schuifvenster. De zijgevel (west) heeft drie kleine vensters en een topvenster.

Waardering

De KOETSIERSWONING MET SCHUUR, behorend tot de historische buitenplaats Huis Den Bosch is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de zij-ingang tot de buitenplaats;

- vanwege de vroeg 20ste-eeuwse architectonische vormgeving in traditioneel-ambachtelijke stijl;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525495
Complexnaam
Den Bosch
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complexomschrijving Huis Den Bosch te Leuvenheim

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS ANNEX ORANJERIE (3), KOETSIERSWONING MET SCHUUR (4), DIENSTWONING (5), JACHTOPZIENERSRSWONING (6), SCHUREN (7) en INRIJHEKKEN (8)

In het gehucht Leuvenheim ligt de historische buitenplaats Huis Den Bosch waarvan bebouwing en bewoning terug gaat tot 1603. In een verkoopakte uit 1642 wordt het goed Huis Den Bosch voor het eerst genoemd. Het oostelijk deel van het huidige huis werd in de tussenliggende periode gesticht door de toenmalige eigenaar Johan van Doetinchem tot Spijkerbosch. In 1732 kwam het goed in bezit van het geslacht Verstege, waarna het in 1866 vererfde op de familie Everwijn die het als zomerverblijf gebruikte. In die tijd werd het huis aan de westzijde uitgebreid tot zijn tegenwoordige grootte en kreeg een bepleistering en zesruitsvensters. Op de kadastrale minuut van 1819 staat het oude huis en een aanleg met lanen, vijvers, een omgrachting, bossen en weiden aangegeven. D.C. Everwijn heeft rond 1900 het park verder verfraaid en verschillende bijgebouwen (koetsierswoning, kunstmestschuur en jachtopzienerswoning) laten optrekken of vergroten. In de Tweede Wereldoorlog was het goed een periode gevorderd door de Duitsers. Thans is de buitenplaats in bezit van de familie Thate en het huis wordt particulier bewoond.

Waardering

De historische buitenplaats Huis Den Bosch is is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege het in oorsprong vroeg 17de-eeuwse hoofdgebouw dat in het midden van de 19de eeuw is vergroot en verbouwd in sobere neoclassicistische stijl;

- vanwege de aanleg in landschapsstijl met lanen, vijvers, bossen en weides;

- vanwege de gave situering in het landschap;

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Koetsierswoning Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hammelerweg 7 6974 BE Leuvenheim Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 1532 Brummen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 vervaardiging
Naar boven