Gebouw V., Venlo

Inleiding

Omstreeks 1914 gebouwd voormalig exercitiegebouw thans garageloods (V) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick Het gebouw is aan de noordwestzijde van het kazerneterein gesitueerd. De toegepaste bouwstijl is het Traditionalisme. Omstreeks 1970 werd het gebouw gerenoveerd.

Omschrijving

Het voormalig exercitiegebouw heeft een rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt door een zadeldak met Hollandse pannen. Rechthoekige houten vensters met ramen met kleine roedeverdeling. Twee grote rechthoekige poorten van omstreeks 1970. De plint is geaccentueerd met een band hardsteen. De kopgevel aan de zijde van het exercitieterrein heeft een symmetrische indeling. In het midden van de kopgevel een grote garagepoort met vierdelig bovenlicht met kleine roedeverdeling. Aan weerszijden van de garagepoort een hoog rechthoekig vierdelig vensterkozijn met kleine roedeverdeling. Helemaal rechts en helemaal links in de kopgevel een kleiner rechthoekig vierdelig vensterkozijn met kleine roedeverdeling. De kopgevel wordt door vier lisenen in vijf gevelvlakken ingedeeld. Deze gevelvlakken hebben aan de bovenzijde getrapte vleilagen als versiering. De rechter- en linkerzijgevel telt negen traveeën. In de linkerzijgevel is in de travee uiterst rechts het oorspronkelijke venster omstreeks 1970 vervangen door een dubbele deur. Alle vensters hebben een kleine roedeverdeling. Dakgoot op houten klossen. In de rechterzijgevel is in de travee uiterst links het oorspronkelijk venster omstreeks 1970 vervangen door een dubbele deur. De kopgevel aan de achterzijde van het voormalig exercitiegebouw heeft eenzelfde indeling als de kopgevel voorzijde. Het interieur bezit de oorspronkelijke stalen spantenconstructie.

Waardering

Het voormalig exercitiegebouw van de Frederik Hendrik kazerne bezit als onderdeel van het kazernecomplex cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de militaire geschiedenis van Nederland. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het gebouw voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van militair-utilitaire gebouwen. Het gebouw bezit ensemblewaarden als onderdeel van het kazernecomplex en door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo. Het gebouw is tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur.

524723
Frederik Hendrik Kazerne

Omschrijving

Op de plaats van het voormalig Fort Sint Michiel op de westoever van de Maas werd omstreeks 1913-1914 de Frederik Hendrik kazerne gebouwd. Het kazerneterrein wordt aan de zuidoostzijde begrensd door de Garnizoenweg; aan de zuidwestzijde door de spoorlijn Venlo-Eindhoven, aan de noordwestzijde door de Kazernestraat en aan de noordzijde door de Horsterweg. Op het oorspronkelijk stervormig terrein, thans rechthoekig met afgeronde hoeken bevindt zich nog een aantal gebouwen uit de periode 1913-1914. Van deze gebouwen zijn de volgende beschermenswaardig: het voormalig wachtgebouw thans hoofdgebouw (A); het voormalig kantinegebouw voor de onderofficieren thans soldatenmess (I); twee voormalige exercitieloodsen thans garageloodsen (S en V); drie voormalige privaten, thans opslaggebouwtjes (AH,AN,AP); het vroegere hospitaal voor de medisch geneeskundige dienst thans ten dele nog steeds in gebruik voor de geneeskundige verzorging en gedeeltelijk in gebruik bij de Koninklijke Marechaussee (W). De beide hekpijlers bij de ingang van de kazerne en de beide hekpijlers met daaraan muurresten van het voormalige fort Sint Michiel zijn eveneens beschermenswaardig. Van de militaire aanleg wordt het centraal gelegen exercitieterrein met aan de noordzijde laanbeplanting ook beschermd.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met hardsteen. De toegepaste architectuurstijl van de gebouwen is het Traditionalisme. Verantwoordelijk voor het ontwerp was de Genie te Nijmegen.

Op de bij deze omschrijving behorende kaart zijn de als beschermd monument aangewezen onroerende zaken in rood (de gebouwen A, AH, AN, AP, I, S, V en W en twee paar hekpijlers) of groen (de aanleg) aangeduid.

Waardering

Het complex Frederik Hendrik kazerne bezit cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de militaire geschiedenis van Nederland. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het complex voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van kazernes in Nederland. Het kazernecomplex bezit ensemblewaarden door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo. Het complex is tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van de meeste gebouwen.

Excercitieloods Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Garnizoenweg 17 5928 NA Venlo Ja
Genie te Nijmegen ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur