Gebouw W., Venlo

Inleiding

Het gebouw van de Medisch Geneeskundige Dienst, gebouw W, had oorspronkelijk de functie van hospitaal voor verpleging van zieke militairen. Thans is nog een gedeelte van het gebouw in gebruik voor medische zorg een ander deel wordt gebruikt door de Koninklijke Marechaussee. Het gebouw is in de noordwesthoek van het kazerneterrein gesitueerd. De toegepaste bouwstijl is het Traditionalisme.

Omschrijving

Het gebouw heeft een langwerpige veelhoekige plattegrond, telt een deels twee bouwlagen en wordt afgedekt met wolfsdaken met Hollandse pannen en platte daken. Rechthoekige vensters met bovenlichten, deels met kleine roedeverdeling. Rechthoekige houten deuren. Hardstenen dorpels en lateien. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Het gebouw heeft een vrijwel symmetrisch ingedeelde voorgevel. Het hoofdgebouw telt twee bouwlagen plus dakverdieping en wordt afgedekt met een wolfsdak. Het middendeel van de voorgevel springt vooruit en loopt uit in een topgevel onder wolfseinde. Dit vooruitspringend middendeel heeft in de eerste bouwlaag een portiek met een rondboogvormige toegang in hardsteen. Aan de bovenzijde van de boog het wapen van de Koninklijke Marechaussee. In het portiek een toegangspui van omstreeks 1970 met een dubbele deur en zij- en bovenlichten met roedeverdeling. Aan weerszijden van het portiek een rechthoekig venster met bovenlicht met roedeverdeling. In de tweede bouwlaag vier rechthoekige vensters en in de topgevel twee rechthoekige vensters van een kleiner formaat. In de voorgevel van het terugliggend bouwdeel aan weerszijden van het middendeel in de eerste en tweede bouwlaag drie rechthoekige vensters. Op beide dakvlakken een dakkapel met zadeldakje en houten naald. Aan weerszijden van het hoge middendeel uitbouwen in een bouwlaag met plat dak. In deze uitbouwen rechthoekige vensters met bovenlichten met kleine roedeverdeling. In de kopgevel van de eenlaagse uitbouwen een rechthoekige dubbele deur met bovenlicht met kleine roedeverdeling. Aan weerszijden van deze deuren twee kleine venstertjes. Aan het einde van de uitbouwen aan beide zijden van de hoofdbouw een voormalige woning in een bouwlaag met een wolfsdak. De voormalige woningen tellen in de lange gevels zeven vensters met bovenlichten met kleine roedeverdeling. De voormalige woning aan de rechterzijde is aan de zuidgevel voorzien van een erker met plat dak, dubbele terrasdeuren en vensters met bovenlichten met kleine roedeverdeling. De achtergevel, binnenplaatszijde, van het hoofdgebouw is voorzien van een haakse uitbouw in een bouwlaag met plat dak. Halverwege deze uitbouw een hoog doorlopend vierkant schoorsteenkanaal. In deze uitbouw rechthoekige vensters en deuren met bovenlichten. In de achtergevel van de hoofdbouw in de eerste bouwlaag rechthoekige vensters en deuren. In de tweede bouwlaag rechthoekige vensters van verschillend formaat, deels per twee of per drie onder doorlopend latei. In de achtergevel van de eenlaagse uitbouw aan de linkerzijde van de hoofdbouw rechthoekige vensterkozijnen van omstreeks 1970. De hoofdstructuur van het interieur is grotendeels in tact; enkele rondbogen op eenvoudige pilasters; authentiek trappenhuis in de hoofdbouw met smeedijzeren leuningen en houten handlijsten. Uitmonstering van het interieur omstreeks 1970 grotendeels gemoderniseerd.

Waardering

Het voormalig hospitaalgebouw van de Frederik Hendrik kazerne bezit als onderdeel van het kazernecomplex cultuurhistoriche waarde vanwege het belang voor de militaire geschiedenis van Nederland. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het gebouw voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van militair-utilitaire gebouwen. Het gebouw bezit ensemblewaarden als onderdeel van het kazernecomplex en door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo. Het gebouw is tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur.

524721
Frederik Hendrik Kazerne

Omschrijving

Op de plaats van het voormalig Fort Sint Michiel op de westoever van de Maas werd omstreeks 1913-1914 de Frederik Hendrik kazerne gebouwd. Het kazerneterrein wordt aan de zuidoostzijde begrensd door de Garnizoenweg; aan de zuidwestzijde door de spoorlijn Venlo-Eindhoven, aan de noordwestzijde door de Kazernestraat en aan de noordzijde door de Horsterweg. Op het oorspronkelijk stervormig terrein, thans rechthoekig met afgeronde hoeken bevindt zich nog een aantal gebouwen uit de periode 1913-1914. Van deze gebouwen zijn de volgende beschermenswaardig: het voormalig wachtgebouw thans hoofdgebouw (A); het voormalig kantinegebouw voor de onderofficieren thans soldatenmess (I); twee voormalige exercitieloodsen thans garageloodsen (S en V); drie voormalige privaten, thans opslaggebouwtjes (AH,AN,AP); het vroegere hospitaal voor de medisch geneeskundige dienst thans ten dele nog steeds in gebruik voor de geneeskundige verzorging en gedeeltelijk in gebruik bij de Koninklijke Marechaussee (W). De beide hekpijlers bij de ingang van de kazerne en de beide hekpijlers met daaraan muurresten van het voormalige fort Sint Michiel zijn eveneens beschermenswaardig. Van de militaire aanleg wordt het centraal gelegen exercitieterrein met aan de noordzijde laanbeplanting ook beschermd.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met hardsteen. De toegepaste architectuurstijl van de gebouwen is het Traditionalisme. Verantwoordelijk voor het ontwerp was de Genie te Nijmegen.

Op de bij deze omschrijving behorende kaart zijn de als beschermd monument aangewezen onroerende zaken in rood (de gebouwen A, AH, AN, AP, I, S, V en W en twee paar hekpijlers) of groen (de aanleg) aangeduid.

Waardering

Het complex Frederik Hendrik kazerne bezit cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de militaire geschiedenis van Nederland. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het complex voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van kazernes in Nederland. Het kazernecomplex bezit ensemblewaarden door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo. Het complex is tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van de meeste gebouwen.

Militair ziekenhuis Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg oorspronkelijke functie Ja
Kazernestraat 10 5928 NL Venlo Ja