Oosteinderweg 245, Aalsmeer

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Voormalige DUBBELE CONCIERGEWONING, behorende bij de uitbreiding van het voormalige bloemenveilinggebouw "Bloemenlust" uit 1928/1930 naar ontwerp van architect J.F. Berghoef (1903 - 1994) in de stijl van de Amsterdamse School. De voormalige dubbele conciërgewoning is vrijstaand gesitueerd aan de zuidwestzijde van het terrein.

Omschrijving

Voormalige dubbele congiërgewoning bestaande uit begane grond en zolderverdieping onder steil zadeldak, boven uitstekende gootlijst, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en voorzien van drie schoorstenen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. In het onderste gedeelte van de gevel zijn banden van oranje baksteen ingemetseld. Oorspronkelijk waren alle vensters van hout.

De voorgevel (NO) is symmetrisch ingedeeld en bevat in het midden twee topgeveltjes met smalle glas-in-lood-ramen. Voor de linker woning bevindt het venster zich links van de houten deur, die in stijl aansluit bij de deur naar het portaal van zaal II van het veilinggebouw; voor de rechter woning bevindt het venster zich rechts van de deur. In de zijgevels (ZO, NW) bevinden zich enkele vensters. In de achtergevel (ZW) bevinden zich bij beide woningen een venster, deur en uitbouw. In het dakvlak zijn twee dakkapellen geplaatst.

Waardering

De voormalige dubbele congiërgewoning is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als historisch-funtioneel onderdeel van het bloemenveilingcomplex "Bloemenlust" en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dubbele woning gebouwd in 1928/1930 in de stijl van de Amsterdamse School naar het ontwerp van J.F. Berghoef.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524239
Complexnaam
Bloemenlust
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van de voormalige BLOEMENVEILING 'Bloemenlust', gebouwd in 1921/1922 naar het ontwerp van M. de Klerk (1884 - 1923) (zaal I) in de stijl van de Amsterdamse School; uitgebreid in 1926/1927 naar het ontwerp van J.F. Staal (1879 - 1940) (pakzalen) en in 1928/1930 naar het ontwerp van ir. J.F. Berghoef (1903 - 1994) (zaal II en DUBBELE CONCIERGEWONING) in de stijl van de Amsterdamse School. Het complex is gebouwd in opdracht van de coöperatieve veilingvereniging 'Bloemenlust' en is gelegen aan de noordzijde van de Oosteinderweg met een vaart aan de oostzijde.

Het complex bevat de volgende onderdelen: 1. Het in meerdere fasen tot stand gekomen VEILINGGEBOUW.

2. De bijbehorende dubbele CONGIERGEWONING.

N.B. De uitbreidingen aan de zuidwest- en noordwestzijde van zaal II vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Complex van de voormalige bloemenveiling "Bloemenlust", bestaande uit, Zaal I, noordwest-zuidoost georiënteerd en met de voorgevel aan de Oosteinderweg gelegen; een uitbreiding in de zuidwesthoek onder lessenaarsdak en Zaal II, noordoost-zuidwest georiënteerd en gesitueerd aan de noordzijde, aansluitend aan Zaal I. De dubbele congiërgewoning is vrijstaand gesitueerd op het terrein aan de zuidwestzijde. Alle gebouwen zijn opgetrokken in baksteen, met siermetselwerk, onder met pannen gedekte zadeldaken en expressionistisch gedetailleerd.

Waardering

Het complex van de voormalige bloemenveiling "Bloemenlust" met bijbehorende congiërgewoning is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een bloemenveilinggebouw met dubbele congiergewoning, uit de periode 1921-1930 in fasen gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerpen van de architecten M. de Klerk, J.F. Staal en J.F. Berghoef.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Conciërgewoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oosteinderweg 245 1432 AT Aalsmeer Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 4467 Aalsmeer
G 6758 Aalsmeer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1928 1930 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Berghoef, J.F. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven