Bloemenlust, Aalsmeer

Inleiding

Voormalig BLOEMENVEILINGGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex "Bloemenlust", gebouwd in 1921/1922 naar het ontwerp van M. de Klerk (zaal I), uitgebreid in 1926/1927 naar het ontwerp van J.F. Staal (pakzalen) en in 1928/1930 naar het ontwerp van ir. J.F. Berghoef (zaal II) in de stijl van de Amsterdamse School.

Omschrijving

Het voormalige bloemenveilinggebouw op rechthoekige plattegrond is in drie te onderscheiden bouwfasen tot stand gekomen en ligt teruggerooid ten opzichte van de Oosteinderweg. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De dakvlakken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. Zaal I, onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg en met klokkentoren aan de zuidoostzijde, wordt aan weerszijden geflankeerd door paklokalen onder lager gelegen horizontale afsluiting. Aan de noordoostzijde bevinden zich een tribune en een oorspronkelijk open steiger onder lessenaarsdak. Uit het lessenaarsdak stijgt het vierkante volume van de tribune op, geheel met pannen gedekt en aansluitend aan het zadeldak van de hal.

De voorgevel (ZO) heeft een topgevel met zijvleugels onder plat dak en rechte gootlijst. Op de begane grond bevinden zich drie boogvormige openingen met in oorsprong dubbele houten toegangsdeuren. Geheel links en rechts is een venster geplaatst. In de topgevel bevindt zich een expressionistisch in metsel- werk uitgevoerd relief, verwijzend naar de naam en oorspronkelijke functie van het gebouw. Het bovenste gedeelte van het reliëf stelt de boeg van een schuit vol snijbloemen voor. Daaronder zijn de naam en het bouwjaar aangegeven:"BLOEMEN/ANNO MCMXXI/LUST/DOMINO MCMXXII". Tussen twee kleine vierkante vensters zijn de woorden "cooper/veilings/vereen" uitgevoerd. Op de tweede bouwlaag is een reeks vensters geplaatst, oorspronkelijk met stalen ramen. De rechter zijgevel (NO) bevat enkele deur- en vensteropeningen achter de steiger. De noordoostgevel van de tribunevleugel bevat acht smalle vensters. De topgevel aan de achterzijde (NW) bevat een groot venster. De uitbreiding van de voormalige zaal I, twee paklokalen aan de linkergevel (ZW), bevindt zich gedeeltelijk onder ver overstekend lessenaarsdak, dat ook als luifel dienst doet en gedekt is met rode verbeterde Hollandse pannen, en gedeeltelijk onder horizontale afsluiting. In de zuidwestgevel bevinden zich van links naar rechts drie lichtopeningen, bestaande uit twee naast elkaar geplaatste houten vensters met roedenverdeling, een dubbele houten deur, drie lichtopeningen en een dubbele houten deur.

Op de zuidhoek is in de jaren vijftig een volume toegevoegd, opgetrokken in rode baksteen op rechthoekige plattegrond onder horizontale afsluiting. De gevels zijn voorzien van siermetselwerk in kruisvorm. De gevels eindigen in gekartelde vorm onder pannen.

Zaal II van het voormalige bloemenveilinggebouw, op rechthoekige plattegrond, is noordoost-zuidwest georiënteerd en aan de noordzijde van zaal I geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De dakvlakken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De veilinghal wordt afgesloten door een zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg. Op de nok is een lichtkap geplaatst.

De pakplaatsen aan de zuidwestzijde worden horizontaal afgesloten, die aan de noordwestzijde door sheddaken. De pakplaatsen, kantoren en nevenruimten tussen zaal I en II bevinden zich onder horizontale afsluiting.

Aan de noordoostzijde bevinden zich de botenlosplaats en de tribunes. De aangekapte tribunevleugel sluit aan de linkerzijde van de oostelijke topgevel aan en bevindt zich onder schildkap met glazen shedkappen aan de rechterzijde.

Het ingangsportaal bevindt zich op de zuidhoek. In de zuidoostgevel is een dubbele houten toegangsdeur geplaatst onder boogvormig bovenlicht, terugliggend in boogvormige opening. In de gevels zijn ter hoogte van de begane grond oranje bakstenen banden ingemetseld.

De linker zijgevel (ZW) bevat in de topgevel een smal toogvormig venster.

De rechter zijgevel (NO) bevat aan weerszijden van de op bakstenen schoren uitgebouwde tribune een gemetselde schoorsteen (de rechter schoorsteen is later toegevoegd). Tussen de schoren kleine vensters met roedenverdeling (één venster is vervangen door een dubbele deur). Op de verdieping bevinden zich acht paarsgewijs geplaatste schuifvensters met roedenverdeling. In de noordwest-en zuidoostgevel van de tribunevleugel zijn op de verdieping zijn smalle vensters tussen ver uitgemetselde penanten geplaatst. In de topgevel bevindt zich een ruitvormig venster.

De noordoostgevel van de voormalige botenlosvleugel bevat links en rechts een venster en in het midden twee poorten met licht met roedenverdeling, oorspronkelijk onder lessenaarsdak. De pakplaats aan de rechterzijde bevatte in de noordoostgevel oorspronkelijk een klein venster met roedenverdeling.

Het interieur van het voormalige bloemenveilinggebouw is vrijwel geheel in oorspronkelijke staat.

De dakconstructie van zaal I bestaat uit houten vakwerkkniespanten met daarover gordingen. De langsgevels bevatten driehoekige kozijnen tussen de vakwerkconstructie met ramen met horizontale roeden; daaronder bevindt zich de originele verwarming.

De tribune is trapsgewijs omhoog gebouwd, de radiatoren zijn rood geverfd.

Zaal I wordt verder gekenmerkt door boogvormige openingen met getrapte afwerking, boogvormige houten dubbele deuren met boogvormige lichten met roedenverdeling, stalen ramen, originele radiatoren en een houten balkon aan de zuidoostzijde.

De dakconstructie van zaal II bestaat uit houten vakwerkspanten - waarvan drie grote scharnierspanten waarover gordingen - met dakbeschot op sporen. De topscharnierstukken zijn tegen knikken verzekerd door middel van trekstangen. Langsverbanden zijn geconstrueerd onder de lichtkap en achter de lichtstrook. De gordingen en de houten steunen rusten op hardstenen blokken. De langsgevels bevatten rechthoekige staande kozijnen, waarbij een driehoekige ondersteunende verbinding tussen de spanten is toegepast. De vloer bevat gele en zwarte tegels.

De tribune op de begane grond bevat de gondel, een houten draaicirkel en afwerkingen in zwarte baksteen. De tribune op de verdieping bevat de ondersteuning van de gondel en een metalen draaicirkel.

Zaal II wordt verder gekenmerkt door rechte openingen, rechte dubbele deuren met rechthoekige lichten met roedenverdeling, klapdeuren, toepassing van gele baksteen en detaillering in zwarte (geglazuurde) steen, hardsteen rond boven- en onderdorpels en op overgang tussen gevelsteen en pleisterwerk en stalen banden op muren.

Waardering

Het voormalig bloemenveilinggebouw "Bloemenlust" is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het omschreven complex en als gaaf (exterieur én interieur) bewaard gebleven voorbeeld van een bloemenveilinggebouw, uit de periode 1921-1930 gebouwd in fasen in de stijl van de Amsterdamse School naar het ontwerp van de architecten M. de Klerk, J.F. Staal en J.F. Berghoef.

524238
Bloemenlust

Inleiding

Complex van de voormalige BLOEMENVEILING 'Bloemenlust', gebouwd in 1921/1922 naar het ontwerp van M. de Klerk (1884 - 1923) (zaal I) in de stijl van de Amsterdamse School; uitgebreid in 1926/1927 naar het ontwerp van J.F. Staal (1879 - 1940) (pakzalen) en in 1928/1930 naar het ontwerp van ir. J.F. Berghoef (1903 - 1994) (zaal II en DUBBELE CONCIERGEWONING) in de stijl van de Amsterdamse School. Het complex is gebouwd in opdracht van de coöperatieve veilingvereniging 'Bloemenlust' en is gelegen aan de noordzijde van de Oosteinderweg met een vaart aan de oostzijde.

Het complex bevat de volgende onderdelen: 1. Het in meerdere fasen tot stand gekomen VEILINGGEBOUW.

2. De bijbehorende dubbele CONGIERGEWONING.

N.B. De uitbreidingen aan de zuidwest- en noordwestzijde van zaal II vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Complex van de voormalige bloemenveiling "Bloemenlust", bestaande uit, Zaal I, noordwest-zuidoost georiënteerd en met de voorgevel aan de Oosteinderweg gelegen; een uitbreiding in de zuidwesthoek onder lessenaarsdak en Zaal II, noordoost-zuidwest georiënteerd en gesitueerd aan de noordzijde, aansluitend aan Zaal I. De dubbele congiërgewoning is vrijstaand gesitueerd op het terrein aan de zuidwestzijde. Alle gebouwen zijn opgetrokken in baksteen, met siermetselwerk, onder met pannen gedekte zadeldaken en expressionistisch gedetailleerd.

Waardering

Het complex van de voormalige bloemenveiling "Bloemenlust" met bijbehorende congiërgewoning is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een bloemenveilinggebouw met dubbele congiergewoning, uit de periode 1921-1930 in fasen gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerpen van de architecten M. de Klerk, J.F. Staal en J.F. Berghoef.

Bloemenveiling Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Oosteinderweg 247 1432 AT Aalsmeer Ja
G 1204 Aalsmeer