Oosteinderweg 215, Aalsmeer

Inleiding

Voormalige KWEKERSWONING met BLOEMENSCHUUR, gebouwd in 1923 naar ontwerp van M. de Klerk (1884 -1923) in de stijl van de Amsterdamse School, in opdracht van de bloemen- en plantenkweker A.Barendsen en gelegen op een langwerpig terrein aan de noordwestzijde van de Oosteinderweg. De buitenlantaarn en de leeslamp in het interieur zijn uitgevoerd volgens het ontwerp van mevrouw Margaret Staal-Kropholler (1891 - 1966).

Omschrijving

Voormalige vrijstaande kwekerswoning op onregelmatieg plattegrond, met een uitgebouwd gedeelte aan de noordoostzijde, opgetrokken in gele baksteen onder samengestelde kap met rond doorgezette dakrand, en met een voormalige bloemenschuur van één bouwlaag op langwerpige plattegrond onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, aansluitend aan de westhoek van de woning en uitstekend aan de zuidwestzijde. De dakvlakken zijn bedekt met oranjerode Oudhollandse pannen. De vensters en deuren zijn van hout en hebben een roedenverdeling met witte roeden.

De voorgevel (ZO) van de woning bevat een uitspringende samengestelde vensterreeks (met voorzetramen) op twee hoekzuilen, die ook deel uitmaken van het interieur, en twee platte kolommen. De vensterstrook loopt door rond de hoeken. De vensterreeks daaronder, tussen de zuilen en kolommen, ligt in het gevelvlak. De risalerende vensterreeks is opgebouwd uit zesruitsramen en drieruitsramen, de vensterreeks daaronder uit vierruitsramen.

Tegen de rechter zijgevel (NO)is rechts de uitbouw gesitueerd. In de oosthoek is in een portiek de toegangsdeur geplaatst. De noordoostgevels lopen door in lage gemetselde muurtjes als terreinafscheidingen. Aan het einde van het muurtje van de uitbouw is een ovale plantenbak gemetseld waarin een boom is geplant. In de zuidoostgevel van de uitbouw bevindt zich een samengesteld venster dat doorloopt rond de hoek. Twee reeksen van vierruitsramen worden horizontaal gescheiden door een uitstekende regel. Aan de gebogen uitloper van de bovendorpel is een smeedijzeren lantaarn gehangen. In de noordoostgevel van de uitbouw bevindt zich aan de rechterzijde een vensterreeks van drie achtruitsramen. De noordoostzijde en de noordwestzijde van het dak van de uitbouw steken over en rusten op houten balken. De noordhoek is rond gemetseld. De noordoostgevel van de schuur bevat van links naar rechts, geheel in hout gevat, een vensterreeks van vier zesruitsramen, een houten deur geflankeerd door een zesruitsraam, twee vensterreeksen van vier zesruitsramen en twee (niet originele) garagedeuren.

De achtergevel (NW) van de woning bevat op de begane grond tussen de aansluiting van de uitbouw en de schuur een reeks van vier vierruitsramen, geheel in hout gevat. In de topgevel zijn twee vensters met twee vierruitsramen geplaatst. In de noordwestgevel van de schuur bevinden zich op de begane grond een twaalfruitsvenster en een dubbele houten deur, op de verdieping een venster met twee zesruitsramen. De linker zijgevel (ZW) bevat onder de rond doorgezette dakrand een vensterreeks van vier x vierruitsramen. In de getrapte hoek die is ontstaan door de schuur iets uit te laten steken, is een kleine uitbouw ontworpen met houten deur en vierruits venster onder lessenaarsdak. In de zuidwestgevel van de woning bevindt zich daarnaast van links naar rechts een reeks van twee vensters met twee achtruitsramen en een houten deur, in hout gevat, en aansluitend aan de samengestelde vensterreeks aan de voorzijde een deur. In het kapgedeelte is een opbouw ontworpen. Een deel van de kap van het dakvlak van de schuur loopt door, verder bestaat de opbouw uit gepotdekselde delen. De gepotdekselde zuidoostgevel bevat een vensterreeks van drie vierruitsramen. De opbouw omvat aan de bovenzijde de schoorsteen.

Het interieur van de woning verkeert vrijwel geheel in oorspronkelijke staat. Dit betreft zowel de indeling van het woonhuis als de afwerking in hout van de vertrekken zoals kasten, en schouw in de woonkamer en de afwerking en houten kasten in de keuken en de smeedijzeren leeslamp.

Waardering

De voormalige kwekerswoning met bloemenschuur is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van het latere werk van architect M. de Klerk in de stijl van de Amsterdamse School met nog grotendeels gaaf interieur met elementen van o.a. M. Staal-Kropholler. Voorts typologisch van belang als element uit de geschiedenis van de bloemenkwekerij.

Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie
Kwekerswoning Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie Ja