Albertus Perkstraat 31, Hilversum

Inleiding

VILLA uit omstreeks 1890 in chaletstijl met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa vertoont in typologie en bouwstijl sterke gelijkenis met de achtergelegen villa Peerlkamplaan 12. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, langs de straat afgescheiden door de erfscheiding.

Omschrijving

Villa op L-vormige plattegrond met éénlaags hoofdvolume onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de straat, gedekt met gesmoorde en rode kruispannen. Aan de achterzijde de plat afgedekte gepleisterde korte dwarsvleugel van twee bouwlagen. Het onderste gedeelte van de gevels is gepleisterd met schijnvoegen in blokmotief, het bovenste deel is opgetrokken in rode baksteen met donkerbruin geschilderd vakwerk. De overstekende kappen hebben een decoratieve windveer met rijk houtsnijwerk. Grotendeels schuifvensters en dubbele glasdeuren met glas-in-loodramen in de recht gesloten bovenlichten.

Symmetrische voorgevel (N) met centrale rechthoekige houten erker en daarboven een overstek met puntgevel onder ver overstekende steekkap. In de erker een schuifdeur tussen zijlichten. Boven de erker een balkon met houten hekwerk waarop een dubbele glasdeur opent. Aan weerszijden van de erkerpartij twee vensters.

In de oostgevel rechts een venster en links een lage plat afgedekte aanbouw met in de voorgevel (N) de oorspronkelijke paneeldeur met sierlijke diefijzers. Een tweede oorspronkelijke paneeldeur met diefijzers bevindt zich in de westgevel en rechts daarvan een venster met persiènnes. In de geveltoppen met vakwerk een drieledig zoldervensters bestaande uit een centraal stolpraam met zijlichten.

In de achtergevel (Z) van het hoofdvolume vier dubbele glasdeuren naar de tuin en in de tweelaagse aanbouw een deur en twee vensters met stolpraam en bovenlicht. In het dakschild drie gemetselde schoorstenen, waarvan één met decoratief metselwerk.

De erfscheiding voor het huis bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa met erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in chaletstijl. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Locatie

Rijksmonument nummer
522795
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Albertus Perkstraat 31 1217 NL Hilversum Boomberg Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 3869 Hilversum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
1905 1905 uitbreiding achterzijde verbouwing
1923 1923 verbouwing serre voorgevel verbouwing
Naar boven