Albertus Perkstraat 12, Hilversum

Inleiding

VILLA uit 1889 in eclectische trant met neo-classicistische detaillering en bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, aan de straatzijde afgesloten door de erfscheiding. Voor het pand een oprijlaan langs een halfrond grasperk met bomen. Het pand staat in de as van de Spieghellaan, recht tegenover Peerlkamplaan 5, en vormt de visuele beëindiging van deze straat.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. Aan de achterzijde een plat afgedekte aanbouw. De witgepleisterde gevels zijn voorzien van een grijs geschilderde plint, een cordonlijst en een hoofdgestel met kroonlijst. De hoeklisenen zijn op de begane grond uitgevoerd in blokken en op de verdieping met casementen. Overwegend schuifvensters en glasdeuren met recht gesloten bovenlicht en decoratieve geschulpte houten jaloeziekasten. Rond de vensters eenvoudige profiellijsten en waterdorpels op kleine consoles als onderdeel van een omgaande waterlijst. In de dakkapellen vierruits vensters.

De symmetrische voorgevel (Z) telt vijf vensterassen, waarvan de middelste in een risaliet, bekroond door een dakkapel met pilasters en voluutvormige wangen onder een fronton. Boven de dubbele paneeldeur een houten balkon met gietijzeren hekwerk op schoren, waarop dubbele glasdeuren uitkomen. De zijgevels (O en W) zijn door een liseen verdeeld in twee traveeën. Tegen de voorste travee twee vrijwel identieke rechthoekige houten serres met sierroedenverdeling in de vensters en schuifdeuren. De serre aan de westgevel is aan de achterzijde (N) dichtgezet. Dubbele glasdeuren geven toegang tot de balkons met houten hekwerken op de serres. De achterste travee telt twee vensterassen met in de westgevel een tweede deurpartij. Wit gepleisterde plat afgedekte dakkapellen.

Voor de achtergevel (N) op de begane grond een plat afgedekte aanbouw dat via een tussenlid verbonden is met het hoofdvolume. Links van het tussenlid op de begane grond een venster en rechts een dubbele glasdeur. De verdiepingslaag telt drie vensterassen met op de verdieping één centraal venster tussen twee blinde vensters.

De erfscheiding bestaat uit een laag ijzeren spijlenhek langs de straat.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in eclectische trant met neo-classicistische detaillering. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg".

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522794
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Albertus Perkstraat 12 1217 NS Hilversum Boomberg Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 5196 Hilversum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1889 1889 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Groot, J. de ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven