Merwekade 66, Dordrecht

Inleiding

De KANTOORWONING werd in vierde kwart van de 19e eeuw in de stijl van het Eclecticisme gebouwd. Rechts naast de voordeur is een steen aangebracht met daarop vermeld S.M.E.F. 30-5-1903. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade. De Merwekade werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en deed dienst als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. De voorgevels van de panden aan de Merwekade zijn op het noorden gericht en kijken uit op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. De Merwekade ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht.

De erker aan de voorzijde is in de jaren '20 van de twintigste eeuw met glas dichtgezet. In dezelfde periode hebben er wijzigingen in de indeling en aan onderdelen van het interieur plaatsgevonden.

Omschrijving

Vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken pand bestaande uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. Het gepleisterde hoekpand heeft een afgeronde linker gevelhoek en een erker aan de voorzijde. De voorgevel wordt afgesloten door een kroonlijst. In de voorgevel zijn de vensters licht getoogd en voorzien van schuiframen, waarvan de tweeruits bovenlichten glas-in-lood bevatten. De stijlen van de kozijnen hebben een verdiept vlak. Boven de vensterassen is een geprofileerde stuclijst aangebracht met een palmet aan de uiteinden.

De voorgevel (noord) is symmetrisch ingedeeld, met een vrijwel geheel houten onderpui, waarvan de stijlen de hardstenen plint onderbreken. In het midden de entree, bestaande uit een deur met glas-in-lood bovenlicht. Aan weerszijden van de deur een smal rechthoekig glas-in-loodraam. Links en rechts van de entree twee vensters. In het midden ter hoogte van de verdieping de rechthoekige erker. Aan weerszijden van de erker een venster. De houten erker wordt gedragen door twee consoles en heeft een met lood gedekt dak met drie dakschilden. De stijlen van de kozijnen zijn geprofileerd en eindigen in consoles die de uitkragende gootlijst van de erker ondersteunen. Aan de voorzijde drie rechtgesloten openslaande vensters, waarvan de drieruits bovenlichten glas-in-lood bevatten. In de zijkanten van de erker een venster met glas-in-lood bovenlicht. Centraal in het voorschild een dakkapel met een klein balkon, dat in het dak van de erker insteekt. De openslaande paneeldeuren met ruit die toegang geven tot het balkon hebben een rondboogvormig, drieruits bovenlicht. Daaromheen een houten, classicistische omlijsting die bestaat uit klauwstukken en pilasters die een fronton steunen. Op de uiteinden van de klauwstukken staan vaasjes. De zijwanden van het balkon bestaan uit kraaldelen. De balkonbalustrade is opgebouwd uit geprofileerde stijlen en regels.

De afgeronde gevelhoek van het pand bevat een venster op de begane grond, op de verdieping en in een dakkapel. Deze vensters zijn alle drie voorzien van een gebogen raam. De profilering van de dakkapel komt overeen met die van de erker.

In de linker zijgevel (oost) links een entreepartij, bestaande uit een paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht en een hardstenen stoep. Links van de deur een venster met vierruits schuifraam en rechts een rechthoekig glas-in-loodvenster. Onder dit venster zit een luchtrooster voor de kelder en rechts van dit venster een klein vierkant venstertje. De verdieping heeft boven de entree twee vensters met glas-in-loodramen. In het midden van de gevel zijn twee houten, rechte dakkapellen aangebracht; de linker heeft één stel openslaande ramen en de rechter twee stellen.

In het redelijk gave interieur in de hal op de begane grond een houten tochtportaal bestaande uit drie bewerkte deuren met facetglas en glas-in-loodbovenlichten in de stijl van de Art Nouveau. Verder originele paneeldeuren, o.a. voorzien van een ruit met een geëtste voorstelling en restanten van tegellambrizeringen. In het achterhuis een tweede tochtportaal met meerruitsvensters en paneeldeuren. Op de verdieping gehoute paneeldeuren met glas-in-lood bovenlichten. De trapleuning heeft ijzeren spijlen en het trapportaal vensters met glas-in-lood. De voorkamer heeft een stucplafond. De erker wordt van de kamer afgescheiden door segmentbogen op vierkante houten palen. In de keuken is in de muur een groot gietijzeren rooster aangebracht voor de ventilatie.

Waardering

De kantoorwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de architectuurhistorische waarde en de stedenbouwkundige waarde.

- Het pand heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een economische ontwikkeling binnen de aan de scheepvaart verwante bedrijfstakken.

- Het pand heeft architectuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een pand in de stijl van het Eclecticisme.

- Het pand heeft stedenbouwkundige waarde als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand langs de Merwekade en vanwege de beeldbepalende ligging aan de kade op de splitsing van waterwegen.

- Het pand is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm en detaillering van het vooraanzicht en de redelijke mate van gaafheid van het interieur.

Kantoorwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Merwekade 66 3311 TH Dordrecht Hoefijzerstraat ongd Ja