Merwekade 67, Dordrecht

Inleiding

In de stijl van de Art Nouveau opgetrokken WOONHUIS gebouwd in 1905. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade. De Merwekade werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en deed dienst als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. De voorgevels van de panden aan de Merwekade zijn op het noorden gericht en kijken uit op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. De Merwekade ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht.

Het interieur van het pand is ingrijpend gewijzigd.

Omschrijving

Vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis bestaande uit vier bouwlagen onder een plat dak met schuin dakschild aan de voorzijde. Het schuine dakschild is gedekt met asfaltpapier. De bakstenen gevel op hardstenen plint heeft over de gehele eerste verdieping een halfronde, hardstenen erker op een ijzeren draagconstructie. De vensters zijn rechtgesloten en voorzien van meerruits bovenlichten en hardstenen waterdorpels.

Rechts op de begane grond de entree, bestaande uit een houten deur voorzien van vier ruiten en een hoefijzerboogvormig bovenlicht met glas-in-lood. De deur en het deurkozijn lopen aan de bovenzijde iets taps toe. Links een groot, liggend ellipsboogvormig afgesloten drieruits venster met drieruits bovenlicht met roedenverdeling. De kozijnen zijn geprofileerd. Om het venster en om de bovenzijde van de entree een hardstenen hanekam. Rechts naast de deur een hardstenen brievenbus.

De erker op de eerste verdieping steunt op een gebogen ijzeren balk. Op de balk de drie vensters met openslaande ramen met gebogen ruiten en vijftienruits bovenlichten met gekleurd glas. De erker heeft een half zinken koepeldak, waar in het midden het kleine balkon van de tweede verdieping insteekt.

Dit hardstenen balkon heeft aan de voorzijde een hardstenen borstwering met daarin een smeedijzeren decoratie. Aan de zijkanten is de borstwering van baksteen. Op de tweede verdieping geven openslaande deuren onder meerruitsbovenlicht toegang tot het balkon. Aan weerszijden van de deuren een venster. De deuren en de vensters zijn voorzien van een hardstenen latei met een bewerkte rand. De gevel wordt afgesloten door een bakstenen boogfries met hardstenen, bewerkte aanzetstenen.

Rechts is de gevel op de zolderverdieping doorgetrokken en wordt hier afgesloten door een hardstenen borstwering. Deze topgevel heeft twee smalle vensters met een bewerkte hardstenen middenstijl. Links is, boven een houten dakgoot op klossen, in het dakschild een dakkapel aangebracht met daarin een driedelig venster.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: de gevels van de panden aan de Merwekade zijn een uitdrukking van een economische ontwikkeling binnen de aan de scheepvaart verwante bedrijfstakken.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld van een gevel in de stijl van de Art Nouveau.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde: als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand langs de Merwekade en vanwege de beeldbepalende ligging aan de kade op de splitsing van waterwegen.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid van het vooraanzicht in hoofdvorm en detaillering.

Merwekade 67 3311 TH Dordrecht Ja
G 1895 Dordrecht