Merwekade 68, Dordrecht

Inleiding

Het WOONHUIS werd in vierde kwart van de 19e eeuw in Eclecticistische stijl gebouwd. De voorgevel maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade. De Merwekade werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en deed dienst als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. De voorgevels van de panden aan de Merwekade zijn op het noorden gericht en kijken uit op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. De Merwekade ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht.

Het interieur van het pand is ingrijpend gewijzigd. De deuren zijn niet origineel.

Omschrijving

Vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis bestaande uit drie bouwlagen onder thans met sneldekkers gedekt zadeldak met nokrichting evenwijdig aan de kade, en met links en rechts een schoorsteen. De gepleisterde gevel is vier traveeën breed en wordt afgesloten door een kroonlijst. Twee cordonlijsten zorgen voor de horizontale geleding van de gevel. De getoogde vensters met schuiframen liggen iets verdiept in een geprofileerde omlijsting. De vensters op de verdiepingen zijn voorzien van glas-in-lood bovenlichten. Rondom de bovenlichten een getoogde profiellijst van stucwerk, die op de verdiepingen op kraagstenen rust.

In de voorgevel links op de begane grond een smal venster. Rechts daarnaast in een brede travee de entree, bestaande uit een hardstenen stoep en dubbele deuren met een tweeruits getoogd bovenlicht, waarvan de middenstijl wordt gevormd door een halfzuiltje. Rechts twee gekoppelde vensters met tussenstijl in de vorm van een Korintische pilaster. Aan weerszijden van de vensters lisenen, waarboven de getoogde stucprofiellijsten om de bovenlichten beginnen.

Op de verdieping boven de entree een houten balkon op twee gietijzeren consoles. De balkonbalustrade bestaat uit houten hoekbalusters met een houten handlijst, waar siersmeedijzeren spijlen in zijn aangebracht. Openslaande deuren met een stolpnaald in de vorm van een halfzuiltje geven toegang tot het balkon. Ook het bovenlicht is voorzien van een deelzuiltje. Links van het balkon één en rechts twee vensters. Onder deze vensters een verdiept spaarveld met een profiellijst.

Op de tweede verdieping boven het balkon een getoogd blindvenster, eveneens voorzien van een profiellijst. Links van de nis één en rechts twee vensters.

De kroonlijst is voorzien van consoles die de gootlijst ondersteunen.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: de gevels van de panden aan de Merwekade zijn een uitdrukking van een economische ontwikkeling binnen de aan de scheepvaart verwante bedrijfstakken.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld van een gevel in de stijl van het Eclecticisme.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige waarde: als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand langs de Merwekade en vanwege de beeldbepalende ligging aan de kade op de splitsing van waterwegen.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid van het vooraanzicht in hoofdvorm en detaillering.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522388
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Merwekade 68 3311 TH Dordrecht Ja
Merwekade 69 3311 TH Dordrecht
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 2002 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1899 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Onbekend ; Zuid-Holland overig ambachtsoort
Naar boven