In den Doorn, Andel

Hoofdgraaf 1, Woudrichem (onderdeel 2)

Inleiding

De DWARSDEELSCHUUR daterend uit het vierde kwart van de negentiende eeuw is gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Zij ligt met de nokrichting haaks op de Neer Andelseweg waar een brugje met ijzeren hek waarop de naam IN DEN DOORN toegang geeft tot de inrijweg naar het erf.

Omschrijving

De gerabatte dwarsdeelschuur onder zadeldak is aan de erfzijde gedekt met riet, aan de veldzijde met zwarte oud-Hollandse pannen, evenals de aanbouw onder lessenaardak. De schuur is gebouwd op een lage bakstenen sokkel. De houten delen aan het erf zijn groen, die aan de straat zwart. Deze dwarsgevel wordt beëindigd met een makelaar en eenzijdige windveer langs het dakdeel met pannen. In de gevel bevinden zich verder een inloopdeur aan ijzeren gehengen, een zesruiter, een ongedeeld en een halfrond raam. Aan het erf ligt tussen hoge inrijschuifdeuren met staande zesruiters en de inloopdeur een horizontale zesruiter. Verder twee paar tweedelige opgeklampte deuren aan ijzeren gehengen. In de dwarsgevel achter liggen twee negenruits vensters, een inloopdeur en een zolderluik. De aanbouw onder lessenaardak is opgetrokken in kruisverband machinale baksteen. Hierin liggen drie recht afgesloten vensters met meerroedenverdeling en een deur. Aan de dakvoet een zinken goot op beugels.

Waardering

De schuur is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde vanwege de ontwikkeling van de landbouw in de streek. De schuur heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudige traditionele ambachtelijke bouwtrant. Zij heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel verder bestaand uit het vrijstaande woonhuis, erf en tuin. De schuur is gaaf bewaard gebleven en bijzonder zeldzaam.

521360
In den Doorn

Inleiding.

In Neer Andel waar de Hoofdgraaf samenkomt met de Neerandelseweg, ligt in de zuidwestelijke hoek het boerderijcomplex 'IN DEN DOORN', bestaande uit een WOONHUIS (1) en SCHUUR (2). Het woonhuis uit 1901 verving een oudere bouw die met de huidige schuur dateert uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. Het complex is omgeven door een tuin met op de kruising een voortuin met diverse hoge bomen en een centraal geplaatste zonnewijzer op sokkel. Het erf is rondom aan de weg begrensd door een slootje met aan de Hoofdgraaf een bruggetje met smeedijzeren hekje naar de ingang van het huis, aan de Neer Andelseweg een dam met groter dito hek naar de inrijweg van de schuur. Het woonhuis vertoont elementen van de Chalet-stijl. Aan de Hoofdgraaf, van oudsher de verbinding met lintbebouwing tussen Op Andel en Neer Andel, ligt juist voor de kruising met de huidige Neer Andelseweg het rijksmonument St. Romboutstoren, restant van een veertiende-eeuwse kerk. Het complex 'IN DEN DOORN' ligt daar tegenover.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van de landbouw in de streek en vanwege de typologie van de villa-boerderij. Het bezit architectuurhistorische waarde vanwege de eenvoudige, maar harmonieuze stijl van de boerenschuur en de invloed van de eigentijdse stijl op het platteland in de architectuur van het woonhuis. Verder vanwege de esthetische kwaliteit van het geheel en de onderdelen in het bijzonder. Het complex heeft ensemblewaarde als villa-boerderij met de omliggende tuin met hoge bomen en sloot met bruggetjes, en verder als karakteristiek onderdeel van de bebouwing aan een kruising van wegen in de directe nabijheid van een rijksmonument. Het is bijzonder gaaf bewaard gebleven en bijzonder zeldzaam.

Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Hoofdgraaf 1 4281 NM Andel Ja