Monumenten in Andel

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen

Andel telt momenteel 20 rijksmonumenten.

Hieronder een overzicht.

Rijksmonumenten

 • 39619

  Banpalen. Aan de Maasdijk tussen Neerandel en Veen twee hardstenen banpalen: een met het wapen en de naam van Oud-Land van Altena, een met het wapen en de naam van Heusden en het jaartal 1786.

  WikiMedia
 • Burgemeester van der Schansstraat 80

  "De Korshof". Boerderij uit 1837, karakteristiek voorbeeld van de historische boerderijarchitectuur in het land van Heusden en Altena. Woongedeelte en stal onder een hoog wolfdak dat met riet is gedekt. Vensters met 20-ruitsschuiframen en luiken. Voorgevel met vlechtingen.

  WikiMedia
 • Burgemeester van der Schansstraat 9

  Blijkens jaartalanker in de voorgevel uit 1870 daterende, in rode baksteen - met gepleisterde plint - opgetrokken boerderij van het dwarsdeeltype onder gedeeltelijk met riet gedekt zadeldak met wolfeind boven de voorgevel.

  WikiMedia
 • Hoefweg 14

  Volgens jaartalanker in de voorgevel uit 1805 daterende, in gele baksteen - met gepleisterde plint - opgetrokken boerderij van het dwarsdeeltype onder met riet gedekt wolfdak.

  WikiMedia
 • Hoge Maasdijk 62

  Midden 19e eeuwse boerderij van dwarsdeeltype, waarvan het schuurgedeelte zich aan de linkerzijde met een sprong verbreedt; onder met riet gedekt wolfdak, voorgevel met gepleisterde plint.

  WikiMedia
 • Hoge Maasdijk 8

  Midden 19e eeuwse boerderij van het langsdeeltype met dwarsgeplaatst voorhuis (T-huis); voorhuis onder met riet gedekt zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen; schuurgedeelte onder met riet gedekt wolfdak.

  WikiMedia
 • Hoofdgraaf 6

  Voormalige Ned. Herv. Kerk bestaande uit de ruine van een zuidelijke dwarskapel van het schip en uit een laat 14e eeuwse, vlak opgaande toren, die in 1954 gerestaureerd is. Klokkenstoel met klok van W. Both en E. van der Arck, 1637, diam. 100 cm. Mechanisch torenuurwerk, 18de?- of 19de eeuw.

  WikiMedia
Naar boven