Wymeersterweg 2, Bellingwolde

Omschrijving

STOOKHUT opgetrokken in een rood-bruine baksteen onder een zadeldak met topschoorsteen. Het zadeldak heeft strakke windveren en is gedekt met een rode platte Friese pan. Aan de oostzijde een opgeklampte deur met latei; aan de noordzijde een piepklein venster en aan de zuidzijde een iets groter venster.

Stookhut van algemeen belang

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de keuterboerderij

520886

Inleiding

Complex bestaande uit een KEUTERBOERDERIJ met STOOKHUT. De boerderij is waarschijnlijk gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, samen met de stookhut. In 1942 is in het schuurgedeelte de stal hersteld en in 1949/50 zijn de vensterkozijnen van het woongedeelte vervangen door de huidige. In 1967 er een nieuwe schuur bij het pand gebouwd, die wegens te geringe ouderdom buiten de bescherming van rijkswege valt.

Het complex is beeldbepalend gelegen aan de Wijmeersterweg, schuin tegenover een soortgelijk monumentaal complex (Wijmeersterweg 1).

Waardering

Complex bestaande uit een keuterboerderij met stookhut van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een keuterboerderij met stookhut uit het derde kwart van de negentiende eeuw

- vanwege de typerende streekeigen vormgeving met krimp