Wymeersterweg 1, Bellingwolde

Omschrijving

De STOOKHUT (gebouwd omstreeks 1870 in een Ambachtelijk-traditionele stijl) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop niet-originele pannen; gemetselde nokschoorsteen; strakke houten windveren.

In de topgevel aan de noordzijde een opgeklampte houten deur. In zowel de oost- als westgevel een tweeruits venster.

Stookhut van algemeen belang:

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de keuterboerderij

520883

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een KEUTERBOERDERIJ, STOOKHUT en ERFINRICHTING, gebouwd in 1870 in opdracht van de familie Aldershof in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Opvallend is dat het complex in een opmerkelijk gave staat verkeert. De vrijstaande bijschuur, gelegen aan de achterzijde van de boerderij, is gebouwd in 1875 maar komt wegens een zeer slechte bouwkundige staat niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het boerderijcomplex is fraai gelegen op een langgerekt perceel aan de Wijmeersterweg en vormt in combinatie met de eveneens beschermde tegenoverliggende keuterboerderij (Wijmeersterweg 2) een fraai ensemble. De ERFINRICHTING stamt uit de tweede helft van de negentiende eeuw en is gevat binnen een deels omhaagd rechthoekig terrein. Aan de oostzijde staan twee kastanjes. Aan de achterzijde van de bijschuur ligt een boomgaard. De stookhut is gelegen aan de linkerzijde van het terrein met de nokrichting haaks op die van de boerderij. Aan de oostzijde van het terrein ligt een zandpad, genaamd Hamsterlaan, met aan de rechterzijde essen.

Waardering

Complex bestaande uit een keuterboerderij met stookhut en erfinrichting van algemeen belang vanwege stedenbouwkundige, architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een complex bestaande uit een keuterboerderij, stookhut en erfinrichting uit het tweede helft van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de typerende inrichting van het complex

- vanwege de typerende streekeigen vormgeving met krimp

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de bijzondere en gave relatie tussen boerderij en erfinrichting

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type in de provincie Groningen

- vanwege de hoge ensemblewaarde in combinatie met de tegenoverliggende keuterboerderij Wijmeersterweg 2

- vanwege de fraaie en rustieke ligging

Stookhok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja