Wymeersterweg 2, Bellingwolde

Omschrijving

KEUTERBOERDERIJ met aan de rechterzijde één krimp, opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het driezijdige schilddak tegen een rechte voorgevel met topschoorsteen, heeft een wolfeind aan de achterzijde en is gedekt met een rode Hollandse pan. Het dak heeft strakke windveren en een (vernieuwde) goot; achter op de nok een houten ontluchtingsrooster.

Het woongedeelte heeft aan de voorzijde (west) twee T-vensters, een iets korter zesruitsvenster en twee tweeruits zaadvensters, alle onder een rollaag. Aan de zuidzijde en T-venster met rollaag.

In de krimp aan de zuidgevel, aan de westzijde een deur (oorspronkelijk de hoofdentree) met deurlicht en rollaag. Aan de zuidzijde van de krimp vier kleine liggende vensters, een deur met deurlicht en een klein w.c. venster; in een iets verhoogd (vernieuwd) deel van de zuidgevel (vernieuwde) dubbele schuurdeuren. Rechts ervan een uitgebouwd deel waarin twee piepkleine vensters.

In de (deels gewijzigde) achtergevel (oost) twee liggende schuurvensters, een opgeklampte deur, een halfrond ijzeren schuurvenster, een niet-origineel klein venster en een niet-origineel luchtrooster.

In de later nieuw opgetrokken noordgevel vier liggende schuurvensters met rollaag en een klein tweeruits venster.

Het INTERIEUR valt wegens verbouw buiten de bescherming van rijkswege.

Keuterboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een keuterboerderij uit het derde kwart van de negentiende eeuw

- vanwege de voor de streek zo typerende vormgeving

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de stookhut

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Wijmeersterweg

520885

Inleiding

Complex bestaande uit een KEUTERBOERDERIJ met STOOKHUT. De boerderij is waarschijnlijk gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, samen met de stookhut. In 1942 is in het schuurgedeelte de stal hersteld en in 1949/50 zijn de vensterkozijnen van het woongedeelte vervangen door de huidige. In 1967 er een nieuwe schuur bij het pand gebouwd, die wegens te geringe ouderdom buiten de bescherming van rijkswege valt.

Het complex is beeldbepalend gelegen aan de Wijmeersterweg, schuin tegenover een soortgelijk monumentaal complex (Wijmeersterweg 1).

Waardering

Complex bestaande uit een keuterboerderij met stookhut van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een keuterboerderij met stookhut uit het derde kwart van de negentiende eeuw

- vanwege de typerende streekeigen vormgeving met krimp