Provincialeweg 2, Vreeland

Omschrijving complexonderdeel 1

De samengestelde BRUG over de Vecht in de Provincialeweg bij Vreeland is gebouwd in 1939 in Functionalistische stijl en bestaat uit drie vaste brugdelen en een ophaalbrug. Tussen gemetselde landhoofden en twee gemetselde pijlers in de rivier bevinden zich vier doorvaartopeningen. De meest westelijke doorvaartopening heeft een vaste gemetselde overspanning voorzien van betonnen platen en een rechte doorgang, dan volgt een beweegbare doorvaartopening voorzien van een stalen ophaalbrug en tenslotte aan de oostzijde twee vaste openingen met een stalen overspanning. Het metselwerk is opgetrokken in rode baksteen in kettingverband met kunststenen afdeklijsten en ter hoogte van de waterlijn een houten bekleding.

De ophaalbrug bestaat uit twee verjongende stalen hameipijlers op een vierkante uitgemetselde pijler, die verbonden is met de gemetselde overspanning aan de westzijde. De balanspriemen en de midden- en eindbalk hebben een stalen vakwerkconstructie en zijn door middel van twee stangen verbonden met de stalen val. Aan weerszijden van de ophaalbrug en de twee vaste doorvaartopeningen met een stalen overspanning is een stalen hekwerk met buisprofiel geplaatst. Aan de oostelijke uiteinden hiervan en aan weerszijden van de gemetselde overspanning is een gemetselde balustrade met een kunststenen afdekplaat aangebracht.

De brug vormt stilistisch en bouwkundig een eenheid met de brugwachterswoning. Het zuidoostelijk landhoofd van de brug gaat over in de voorgevel van de benedenverdieping van de brugwachterswoning.

Waardering complexonderdeel 1

De brug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een samengestelde brug uit 1939 in Functionalistische stijl, bestaande uit een stalen ophaalbrug en drie vaste brugdelen, ontworpen door de architect W.M. Dudok. Tevens vanwege de plaats binnen het oeuvre van W.M. Dudok. Voorts vanwege stedebouwkundige waarde in samenhang met de rivier de Vecht en de Provincialeweg, alsmede met de bijbehorende voormalige brugwachterswoning.

520346
Brugcomplex

Inleiding

In opdracht van Provinciale Waterstaat Utrecht is in 1939 over de Vecht in Vreeland een BRUGCOMPLEX gebouwd, bestaande uit een brug met een bedieningshuisje gebouwd en in 1940 de bijbehorende brugwachterswoning ten zuiden van de brug op de oostelijk Vechtoever. De brug en het woonhuis in Functionalistische stijl zijn een ontwerp van de architect W.M. Dudok. In 1970 werd op de westoever een tweede brugwachterswoning gebouwd in dezelfde stijl. De stalen ramen en kozijnen van de brugwachterswoning uit 1940 zijn met uitzondering van de ronde vensters vervangen door aluminium exemplaren. Oorspronkelijke was aan de voorzijde in het pand een dienstruimte voor de brugwachter met een eigen toegang. De woning is in de jaren negentig verkocht en niet meer in gebruik als brugwachterswoning. Het bedieningshuisje op de brug is in 1997 vervangen.

Omschrijving

Het complex bestaat uit de volgende complexonderdelen: 1. brug 2. brugwachterswoning Het complex bevindt zich aan de zuidzijde van Vreeland. De brug over de Vecht ligt in de belangrijke provincialeweg Haarlem-Hilversum. De brugwachterswoning is op de oostelijke Vechtoever gesitueerd ten zuiden van de weg.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een brugcomplex bestaande uit een brug en brugwachterswoning, ontworpen in 1939-1940 door W.M. Dudok in Functionalistische stijl, alsmede vanwege de plaats binnen het oeuvre van W.M. Dudok. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de verschillende complexonderdelen. Tenslotte vanwege de belangrijke stedebouwkundige waarde in relatie tot de Vecht en de Provincialeweg.

Provincialeweg 2 3633 AA Vreeland over de Vecht BY Ja
B 1818 Vreeland