Heuf 16, Beers

PARKAANLEG (onderdeel 2)

Omschrijving:

Het park van Ossenbroek bestaat in hoofdzaak uit twee gedeelten. In de zuidoostelijke hoek een eenvoudige tuinaanleg met gazons, bosschages en slingervijver nabij het huis (1). Een meer landgoedachtig gedeelte met lanen, bossen, bouw- en grasland beslaat het noorden en westen van de buitenplaats. Ten zuiden van het huis, tenslotte, staat de jachtopzienerswoning (3).

De begrenzing is als volgt. Ten oosten van de voorgevel van het huis bevindt zich een strook die de oostelijke grens van de buitenplaats vormt en bestaat uit de eiken aan weerszijden van de weg en de ten westen daarvan gelegen greppel en lindenrijen en -lanen. De greppel heeft twee westelijke haakse aantakkingen. De zuidelijke vormt de noordelijke grens van het parkgedeelte, ten zuiden van de noordelijke loopt de grens van de hele buitenplaats. De noordelijke is gedeeltelijk met eiken beplant. De zuidgrens van de buitenplaats en het parkgedeelte wordt gevormd door de geknikte eikenlaan. De westelijke grens loopt ten oosten van de weg.

Het parkachtige gedeelte ligt in het zuidoosten van de buitenplaats en is, zoals reeds aangegeven, omgeven door lanen en greppels. Ten noorden en oosten van het huis bevinden zich gazons. Ten noorden daarvan de langwerpige, slingerende vijver met daarin enkele kleine eilandjes. De vijver is ontstaan in de eerste helft van de negentiende eeuw. Omstreeks 1850 had hij een compactere vorm. De huidige vorm is sinds omstreeks 1900 niet meer veranderd. Wel is, volgens informatie van de huidige eigenaar, het tuinhuis verdwenen. Halverwege de vijver bevond zich waarschijnlijk een brug (naar het tuinhuis) die ook is verdwenen. De vijver is vrijwel geheel door loofbos (onder andere eiken en acacia's, ook rododendrons) omgeven. Mede vanwege de bescheiden accidentatie ademt de vijver een zeer besloten sfeer. Ten zuiden van het huis is de weg, ten westen een moestuin en een grasveld. Vroeger (omstreeks 1900) was het hele parkgedeelte opener, waardoor er beter zicht was van het huis naar de vijver en naar het westelijke deel van de buitenplaats. De huidige beslotenheid komt meer overeen met de situatie van rond 1850.

Ten zuiden van het huis bevindt zich een driehoekige plaats, gedeeltelijk beplant met rododendrons, waarop verschillende lanen uitkomen. Ten zuiden daarvan ligt - in een half open, half besloten context - de boswachterswoning aan een platanenlaan.

Het westelijke gedeelte van de buitenplaats bestaat uit een eenvoudige rasterstructuur ingevuld met grasland, loof- en naaldhout, deels in de vorm van rabatten. Deze structuur bestond reeds omstreeks 1800 en is sindsdien niet fundamenteel gewijzigd. Dit meer utilitaire gedeelte is ook ten noorden van het eigenlijke park doorgezet in de vorm van bouwland - het perceel tussen twee greppels dat hierboven reeds werd aangeduid.

Waardering:

De parkaanleg van Ossenbroek is van algemeen belang vanwege: - de gelaagdheid van de buitenplaats, die bestaat uit ontginningsstructuren zoals greppels, deels ingevuld met parkachtige elementen; - de mengeling van agrarische en sierelementen, zoals bospercelen met rabatten, akker- en weiland enerzijsds en de slingerende vijver met eilandjes, accidentatie en bos anderzijds; - de fraaie lanen met eiken-, linden- en platanenbeplanting die fungeren als structurerende elementen die de buitenplaats verweven met de omgeving en vanwege het voorpootrecht wortels hebben in de bedrijfsvoering van de buitenplaats; - de schoonheid van de opbouw van de buitenplaats, getypeerd door een afwisseling van open en gesloten onderdelen én van rechthoekige en meer landschappelijke onderdelen.

520318
Ossenbroek

OMSCHRIJVING COMPLEX

De oorsprong van de historische buitenplaats Ossenbroek ligt tenminste in de achttiende eeuw. Op de zogenoemde Tranchot-kaart uit 1803-1820 staan het huis en rastervormig ingedeelde bospercelen afgebeeld. In de eerste helft van de negentiende eeuw werden de vijver ten noorden van het huis en de bijbehorende bosschages aangelegd. De huidige buitenplaats omvat een carrévormig complex van herenhuis met economiegebouwen, duiventil en toegangshek, omgeven door tuin met vijver en linden-, eiken- en platanenlanen. Een gedeelte van de buitenplaats heeft een meer utilitair karakter met wei- en bouwland en bossen met rabatten. Het huidige karakter wordt nog steeds bepaald door de ontginningstructuur met greppels, ingevuld met een afwisseling van landgoed- en buitenplaatsfuncties. Daarmee is het een typerend voorbeeld van een kleinschalige Brabantse buitenplaats. Een jachtopzienerswoning maakt het beeld compleet.

Waardering:

De historische buitenplaats Ossenbroek is van algemeen belang vanwege: - de ontstaansgeschiedenis als een vanuit landbouw ontstane buitenplaats met kenmerkende onderdelen zoals boeren/herenhuis, duiventil, lanen (met vanouds voorpootrecht), slingervijver enz.; - de in dit gedeelte van het land zeldzame typologie van een gesloten hofstede; - de in functioneel opzicht kenmerkende jachtopzienerswoning; - de zeldzaamheid en gaafheid van dit soort kleinschalige, maar zeer typerende Brabantse buitenplaatsen met een nadrukkelijke verwevenheid van schoonheid en nut.

Heuf 16 5437 NA Beers NB BY Ja
N 606 Cuijk