Heuf 16, Beers

HUIS (onderdeel 1)

Omschrijving:

Het huis bestaat uit enkele woon- en bedrijfsgebouwen en muren rond een rechthoekige binnenplaats. De buitenplaats is door middel van enkele grote en kleine poorten ontsloten. Tegenover de hoofdingang bevindt zich een hek met hardstenen pijlers voorzien van bollen en een smeedijzeren hekwerk. Middenop de binnenplaats een houten duiventil, voor het huis leilinden. Het pand is gezien de verhoudingen van de schuifvensters gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw, mogelijk deels met gebruikmaking van oude bakstenen. Blijkens een gedenksteen bij de hoofdingang van het woonhuis in 1850 verbouwd - wellicht is toen de huidige hoofdingang gemaakt. De plaat draagt het opschrift 'HUIS OSSENBROEK 1850'. Het complex is tussen 1972-1976 gerestaureerd en verbouwd naar ontwerp van architect J. de Jong uit Schayk. Enkele grote schuren zijn toen - of reeds omstreeks 1969 - gesloopt.

Oostelijk op de binnenplaats bevindt zich het hoofdgebouw, het woonhuis, een langgerekt eenlaags pand onder wolfdak met rode oud-Hollandse pannen. In de kopgevels zijn vlechtingen toegepast. Het pand is voorzien van een slemplaag. Rondom zijn veelruits schuifvensters met luiken toegepast. Inwendig heeft het pand nog gedeeltelijk de oude structuur die herinnert aan de oude scheiding tussen heren- en boerenhuis die tot 1976 bestond. Sindsdien heeft het pand geen agrarische bestemming meer. Er zijn diverse oude binnenmuren, balklagen, deuren en deuromlijstingen enz. bewaard.

Aan de andere zijden van de binnenplaats eenlaags schuren, bergingen, garage, voorzien van zadel- en schilddaken. Deze gebouwen bevatten onder andere nog gedeelten van oude kapconstructies.

Waardering:

Het huis Ossenbroek, waarschijnlijk gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw en meermalen verbouwd, is van algemeen belang vanwege: - de typologie van het huis, een ommuurde hofstede met woon- en economiegebouwen; daarmee is het een kenmerkend en zeldzaam voorbeeld van een tot buitenplaats geëvolueerde boerderij; - bijzondere onderdelen die refereren aan de status en het gebruik van het huis zoals duiventil en jachtkamer; - het hekwerk; - naast een betrekkelijk gave hoofdvorm zijn veel oorspronkelijke details en constructies bewaard.

520317
Ossenbroek

OMSCHRIJVING COMPLEX

De oorsprong van de historische buitenplaats Ossenbroek ligt tenminste in de achttiende eeuw. Op de zogenoemde Tranchot-kaart uit 1803-1820 staan het huis en rastervormig ingedeelde bospercelen afgebeeld. In de eerste helft van de negentiende eeuw werden de vijver ten noorden van het huis en de bijbehorende bosschages aangelegd. De huidige buitenplaats omvat een carrévormig complex van herenhuis met economiegebouwen, duiventil en toegangshek, omgeven door tuin met vijver en linden-, eiken- en platanenlanen. Een gedeelte van de buitenplaats heeft een meer utilitair karakter met wei- en bouwland en bossen met rabatten. Het huidige karakter wordt nog steeds bepaald door de ontginningstructuur met greppels, ingevuld met een afwisseling van landgoed- en buitenplaatsfuncties. Daarmee is het een typerend voorbeeld van een kleinschalige Brabantse buitenplaats. Een jachtopzienerswoning maakt het beeld compleet.

Waardering:

De historische buitenplaats Ossenbroek is van algemeen belang vanwege: - de ontstaansgeschiedenis als een vanuit landbouw ontstane buitenplaats met kenmerkende onderdelen zoals boeren/herenhuis, duiventil, lanen (met vanouds voorpootrecht), slingervijver enz.; - de in dit gedeelte van het land zeldzame typologie van een gesloten hofstede; - de in functioneel opzicht kenmerkende jachtopzienerswoning; - de zeldzaamheid en gaafheid van dit soort kleinschalige, maar zeer typerende Brabantse buitenplaatsen met een nadrukkelijke verwevenheid van schoonheid en nut.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Heuf 16 5437 NA Beers NB Ja