Broekkant 11, Beers

Inleiding

De KORTGEVELBOERDERIJ ligt op de zuidelijke zijde van de kunstmatige verhoging. Deze boerderij bestaat uit een woonhuis met aangrenzend bedrijfsgedeelte met langsdeel en taszolder.

Het geheel dateert uit omstreeks 1850.

Omschrijving

Het driebeukige, in handvorm bakstenen opgetrokken gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een met riet gedekt wolfdak. Het muurwerk van de zijgevels van het woonhuis is iets hoger opgemetseld dan dat van het bedrijfsgedeelte. Dit heeft tot gevolg dat de kap daar ook hoger is aangezet. Pas ter hoogte van de nok is dit verschil verdwenen. Het woonhuis heeft een van vlechtingen voorziene (westelijke) voorgevel met vijf vensterassen. Rechts van het midden bevindt zich een omlijste paneelvoordeur met bovenlicht. Alle vensters zijn zesruits schuifvensters, voorzien van opgeklampte luiken.

Op de etage zijn openslaande vensters met bovenlichten toegepast. In de noordelijke zijgevel is een zesruits schuifvenster en een halfvenster. In de zuidwestelijke hoek bevindt zich, blijkens het keldervenster in de voorgevel, de kelder met opkamer. Het bedrijfsgedeelte heeft een opgeklampte getoogde inrijpoort in de (oostelijke) achtergevel. Rechts van deze poort is een opgeklampte deur, erboven een dito tasluik. In de noordelijke zijgevel zijn -twee aan twee- in totaal acht betonnen stalvensters uit omstreeks 1950.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kortgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek, de bouwgeschiedenis en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is markant gelegen op een verhoging in het landschap en is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en als zodanig zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517497
Complexnaam
Broekkant
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In het voormalige broek te Beers ligt de BOERDERIJ 'De tien Morgen', daterend uit omstreeks 1850. Het geheel is gelegen op een terp-achtige kunstmatige verhoging, die getuigt van de specifieke problemen met betrekking tot de afwatering, die het gebied lange tijd parten hebben gespeeld. Het complex bestaat uit een KORTGEVELBOERDERIJ (1), een SCHUUR (2) en een BAKHUISJE (3). De eerste ligt op de zuidelijke helft van de terp.

Noordelijk hiervan, en parallel aan het woonhuis, bevindt zich de schuur. Het bakhuisje staat ten westen van deze twee gebouwen, aan de rand van de terp. Omstreeks 1950 is de indeling van het bedrijfsgedeelte van de kortgevelboerderij gewijzigd, waarbij de stal waarschijnlijk is vergroot. In de loop van de twintigste eeuw is een deel van het muurwerk van de schuur versteend.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kortgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het geheel is markant gelegen op een verhoging in het landschap en is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en als zodanig zeldzaam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Broekkant 11 5437 ND Beers NB Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 136 Cuijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1850 vervaardiging
Naar boven