Beekseweg 2, Babberich

Omschrijving

DIENSTVLEUGEL (XIX en ouder) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich". Wit geschilderd gebouw (oorspronkelijk schoon metselwerk) op U-vormige plattegrond, die aan de zuidzijde aan het huis grenst. Samen met het huis omsluit de dienstvleugel bijna de gehele binnenplaats met uitzondering van een brede entree aan de noordwestzijde. De entree tot de met grind verharde binnenplaats bestaat uit een dam over de gracht. De dienstruimten, koetsenstalling en paardenstallen in de dienstvleugel zijn herbestemd als kantoor. De vleugel bestaat uit twee bouwlagen en een zolder afgesloten door een schilddak met gesmoorde pannen. Aan de oostzijde bevindt zich een open aanbouw met lessenaarsdak. Op de begane grond van de topgevel (westgevel) bevindt zich een dubbele deur. Boven de deur bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met de inscriptie "RENOVATUM/ 1879/ M R.J. de N.V.B./ et C./ +". De gevel wordt afgesloten door een klimmend bakstenen rondboogfries (XIXd). In de gevels bevinden zich halfronde stalramen (oostgevel), 6-ruits schuiframen (westgevel begane grond) en halfhoge 2-ruits schuiframen (westgevel, verdieping). In de westgevel bevindt zich een middenrisaliet met aangekapt flauw hellend zadeldak. Het interieur is herbestemd als kantoor waarbij de kapconstructie is gehandhaafd. De voormalige broodoven is gereconstrueerd.

Waardering

DIENSTVLEUGEL gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats " Babberich" is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * vanwege de herkenbaarheid van met name het exterieur, met in het interieur de kapconstructie * vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de dienstvleugel met de overige onderdelen van de buitenplaats, het huis in het bijzonder

519901
Babberich
Complexomschrijving

De historische buitenplaats "Babberich", ook Halsaf genaamd, ligt aan de oostrand van het gelijknamige dorp in de vork gevormd door de Beekseweg en de Emmerichseweg. Het complex bestaat uit een omgracht, in oorsprong middeleeuws huis, dat omgeven is door weiden en licht geaccidenteerde bospercelen met slingerpaden en een grote vijverpartij. De vijverpartij begrenst de buitenplaats aan de oostzijde. Via een om de grote voorwei gebogen laan is het huis zowel vanaf de Emmerichseweg en de Beekseweg bereikbaar. De landschappelijke aanleg, waarvan hier sprake is, zal in de eerste helft van de 19e eeuw zijn huidige aspect gekregen hebben. Naast het huis met de eraan vast gebouwde dienstvleugel zijn er binnen het complex een boerderij, een tuinmanswoning, een duiventoren en een kleine familie begraafplaats. Het complex wordt in het zuiden en westen begrensd door de op een dijk gelegen Emmerichseweg, in het noorden door de Beekseweg en in het oosten door een grote langgerekte slingervijver. De historische buitenplaats Babberich omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), HISTORISCHE PARKAANLEG (2), DIENSTVLEUGEL (3), BOERDERIJ "Frans Joseph-hoeve" (4), TUINMANSWONING "Lotjeshoeve" met SCHUURTJE (5), DUIVENTOREN (6), en BEGRAAFPLAATS (7).

Waardering

De historische buitenplaats "Babberich" is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch, stedenbouwkundig en tuinhistorisch belang vanwege * de hoge mate van ongestoordheid van met name de historische structuur van de landschappelijke aanleg (XIX en ouder), * de voor Zuidoost-Nederland kenmerkende compositie van huis met dienstvleugel rond de binnenplaats, * de aanwezigheid van de bijzondere octogonale duiventoren en de unieke familiebegraafplaats, * de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de onderdelen van de historische buitenplaats

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Beekseweg 2 A 6909 DR Babberich Ja