Beekseweg 2, Babberich

Omschrijving

HISTORISCHE PARKAANLEG (XIX) deels mogelijk ouder, als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich" bestaande uit lanen (a.), waterpartijen (b.), bossen (c.) en weilanden (d.). ad a.: er zijn twee oprijlanen, die in een gebogen lijn samen komen bij de brede aarden dam, die over de noordarm van de gracht toegang geeft tot het huiseiland; de ene laan begint ten noorden van het huis aan de Beekseweg en de andere in het westen aan de Emmerichseweg; beide lanen hebben een puinverharding en zijn beplant met enkele rijen eiken; vanaf ongeveer het midden van de noordlaan loopt een lange rechte laan naar het zuidoosten; hij eindigt onder een scherpe hoek op de Emmerichseweg; de laan heeft gedeeltelijk een puinverharding en is verder onverhard; de beplanting is onregelmatig met eik en sparren. ad b.: de gracht rond het huis-cum-dienstvleugel heeft een afgerond-vierkante vorm; in de zuidoosthoek is een grote vijverachtige uitstulping naar de Emmerichseweg; de gracht staat via een sloot langs de noordelijke oprijlaan en de Beekseweg in verbinding met de grote langgerekte vijverpartij in het oosten van het complex; deze partij is waarschijnlijk ontstaan uit een oude rivierarm. ad c.: het grote wandelbos met nog herkenbare slingerpaden en veel oud loofhout ligt tussen de lange rechte laan en de grote vijverpartij ten oosten ervan; het terrein is iets geaccidenteerd; midden in het bos ligt de familiebegraafplaats (zie onder 7); een kleiner bos ligt direct ten noorden en oosten van de gracht; hierin nog een smalle waterlus vanuit de gracht; langs de westkant van de noordlaan en de zuidzijde van de westlaan loopt een smalle bosstrook, die ook nog met een aftakking de west- en zuidzijde van de kleine wei westelijk van het huis omarmt; in deze strook ligt een klein steil heuveltje. ad d.: er is een aantal weilanden, waarvan de grote voorwei (vroeger boomgaard) in landschappelijk-visuele zin het belangrijkst is: vanaf de Beekseweg is er een fraai gezicht over deze wei op het witte huis, dat opgesloten ligt tussen de coulissen van de beide oprijlanen met bosstroken; aan de oostkant van de noordlaan ligt -langs de Beekseweg- een weiland, dat vroeger ook gedeeltelijk een boomgaard was; tussen de westlaan en de Emmerichseweg ligt een smalle wei, en in de wig tussen deze weg en de rechte laan ligt een driehoekig weiland, gedeeltelijk omzoomd met een meidoornhaag, met ook hier en daar een oude fruitboom; tenslotte ligt er direct ten westen van de gracht een kleine wei, waarin de duiventoren staat (zie onder 6).

Waardering

HISTORISCHE PARKAANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich" van algemeen tuinhistorisch belang * vanwege de ouderdom * vanwege de vrijwel ongestoorde 19e eeuwse hoofdstructuur * vanwege de landschappelijk-visuele aspecten * vanwege de cultuurhistorische waarden (o.a. begraafplaats) * vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de historische aanleg met de overige onderdelen van de historische buitenplaats

519887
Babberich
Complexomschrijving

De historische buitenplaats "Babberich", ook Halsaf genaamd, ligt aan de oostrand van het gelijknamige dorp in de vork gevormd door de Beekseweg en de Emmerichseweg. Het complex bestaat uit een omgracht, in oorsprong middeleeuws huis, dat omgeven is door weiden en licht geaccidenteerde bospercelen met slingerpaden en een grote vijverpartij. De vijverpartij begrenst de buitenplaats aan de oostzijde. Via een om de grote voorwei gebogen laan is het huis zowel vanaf de Emmerichseweg en de Beekseweg bereikbaar. De landschappelijke aanleg, waarvan hier sprake is, zal in de eerste helft van de 19e eeuw zijn huidige aspect gekregen hebben. Naast het huis met de eraan vast gebouwde dienstvleugel zijn er binnen het complex een boerderij, een tuinmanswoning, een duiventoren en een kleine familie begraafplaats. Het complex wordt in het zuiden en westen begrensd door de op een dijk gelegen Emmerichseweg, in het noorden door de Beekseweg en in het oosten door een grote langgerekte slingervijver. De historische buitenplaats Babberich omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), HISTORISCHE PARKAANLEG (2), DIENSTVLEUGEL (3), BOERDERIJ "Frans Joseph-hoeve" (4), TUINMANSWONING "Lotjeshoeve" met SCHUURTJE (5), DUIVENTOREN (6), en BEGRAAFPLAATS (7).

Waardering

De historische buitenplaats "Babberich" is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch, stedenbouwkundig en tuinhistorisch belang vanwege * de hoge mate van ongestoordheid van met name de historische structuur van de landschappelijke aanleg (XIX en ouder), * de voor Zuidoost-Nederland kenmerkende compositie van huis met dienstvleugel rond de binnenplaats, * de aanwezigheid van de bijzondere octogonale duiventoren en de unieke familiebegraafplaats, * de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de onderdelen van de historische buitenplaats

Beekseweg 2 6909 DR Babberich BY Ja
D 700 Oud-Zevenaar