Beekseweg 2, Babberich

Omschrijving

HUIS gebouwd als hoofdgebouw van de historische buitenplaats "Babberich", in oorsprong middeleeuws (1363), thans met neo-classicistisch voorkomen met gebruik van ouder muurwerk. Herbouwd in 1786 in opdracht van Johan Philip Anton de Neree. Het betreft een witgepleisterd gebouw met L-vormige plattegrond bestaande uit een souterrain, twee bouwlagen en zolder afgesloten door een schilddak gedekt met gesmoorde holle pannen. Op dak bevinden zich hoekschoorstenen met op de zuidvleugel een 6-hoekige dakruiter met helmdakje. In de gevels bevinden zich 6-ruits-empire schuiframen (XIXA) met persiennes op beide verdiepingen. De symmetrische zuidgevel bestaande uit 5 vensterassen wordt benadrukt door een middenrisaliet (drie vensterassen) afgesloten door een een driehoekig fronton met ovaal venster op de gootlijst. De hoofdentree bevindt zich in de oksel van het gebouw bestaande uit een hardstenen bordestrap gevolgd door een houten deur (empire). Links boven het bordes bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met de inscriptie "Joannes: phILIppVs: De:neree:CasteLLVM: cX strVI: IvssIt+/ IpsIVs: ConIVX: anna: MeChtILDIs: heIX+/ beneDICtIo: nVMInIs: & : paX: CoeLI: cIt: sUper: nos: & qVatVor: natos: nostros +". Hierboven bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met het wapen in reliëf. Aan de oostzijde grenst de dienstvleugel aan het huis (zie onder 3). Het interieur is grotendeels bewaard gebleven zowel in structuur als de diverse onderdelen zoals onder meer de houten trappartij (Lodewijk XVI) van de begane grond tot op de zolder, paneeldeuren, marmeren vloer (bel-etage), stucplafonds, lambriseringen, schoorsteenmantels (XVIIId), huiskapel, dienstruimte in het souterrain (keuken, bijkeuken, kelder), wandbeschildering met pilasters en mythologische figuren in grote zaal, thans onder behangsel verborgen.

Waardering

HUIS gebouwd als hoofdgebouw van de historische buitenplaats "Babberich" van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * vanwege de ouderdom in oorsprong 14e eeuw herbouwd in 1786 met 19e eeuwse bepleistering en schuiframen * vanwege de herkenbaarheid van het in- en exterieur * als goed voorbeeld van een eenvoudig landhuis in classicistische stijl * vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het huis met de overige onderdelen van de buitenplaats, de dienstvleugel en de historische aanleg in het bijzonder

519886
Babberich
Complexomschrijving

De historische buitenplaats "Babberich", ook Halsaf genaamd, ligt aan de oostrand van het gelijknamige dorp in de vork gevormd door de Beekseweg en de Emmerichseweg. Het complex bestaat uit een omgracht, in oorsprong middeleeuws huis, dat omgeven is door weiden en licht geaccidenteerde bospercelen met slingerpaden en een grote vijverpartij. De vijverpartij begrenst de buitenplaats aan de oostzijde. Via een om de grote voorwei gebogen laan is het huis zowel vanaf de Emmerichseweg en de Beekseweg bereikbaar. De landschappelijke aanleg, waarvan hier sprake is, zal in de eerste helft van de 19e eeuw zijn huidige aspect gekregen hebben. Naast het huis met de eraan vast gebouwde dienstvleugel zijn er binnen het complex een boerderij, een tuinmanswoning, een duiventoren en een kleine familie begraafplaats. Het complex wordt in het zuiden en westen begrensd door de op een dijk gelegen Emmerichseweg, in het noorden door de Beekseweg en in het oosten door een grote langgerekte slingervijver. De historische buitenplaats Babberich omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), HISTORISCHE PARKAANLEG (2), DIENSTVLEUGEL (3), BOERDERIJ "Frans Joseph-hoeve" (4), TUINMANSWONING "Lotjeshoeve" met SCHUURTJE (5), DUIVENTOREN (6), en BEGRAAFPLAATS (7).

Waardering

De historische buitenplaats "Babberich" is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch, stedenbouwkundig en tuinhistorisch belang vanwege * de hoge mate van ongestoordheid van met name de historische structuur van de landschappelijke aanleg (XIX en ouder), * de voor Zuidoost-Nederland kenmerkende compositie van huis met dienstvleugel rond de binnenplaats, * de aanwezigheid van de bijzondere octogonale duiventoren en de unieke familiebegraafplaats, * de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de onderdelen van de historische buitenplaats

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Beekseweg 2 6909 DR Babberich Ja