Wichmondseweg 19, Baak

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Onderdeel 3B

Omschrijving

Zuidelijk BOUWHUIS van twee bouwhuizen, XVIII-b; ten noordoosten van het huis, aan het voorplein twee bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder schilddaken met grijze pannen; de symmetrische voorgevels zijn vrijwel identiek; ze lopen niet evenwijdig aan elkaar, maar wijken iets vanuit het huis gezien; links en rechts van de centrale boogvormige dubbele inrijdeuren twee meerruitsvensters; daarnaast een loopdeur met zesruits bovenlicht; daarnaast, op de beide einden van de gevel een meerruits raam.

Waardering

Het Zuidelijk BOUWHUIS van twee bouwhuizen is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de eenvoudige, doch kloeke architectuur;

- als wezenlijk cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van het historische complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519737
Complexnaam
Baak
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS BAAK ligt direct ten oosten van het gelijknamige dorp, aan de noordzijde van de Vordenseweg; de historische aanleg bestaat uit een vroeg 19e-eeuws landschappelijk parkje, dat samen met het huis en de bijgebouwen op het eiland ligt; dit wordt omgeven door de oorspronkelijke buitengracht, die tot één lange slingervijver is omgevormd.

NB.: de binnengracht, waarin het huis stond, is reeds in de vroege 19e eeuw gedempt.

Ten zuiden van de Vordenseweg ligt een hertenweide met kleine vijver, houten hertenverblijf en enkele solitairen, fraai omzoomd door een oude bosrand; de weilanden ten noorden, noordwesten en oosten van het parkeiland zijn landschappelijk en visueel met de parkaanleg verbonden, er staan een groep bomen en enkele oude eiken; in het parkje nog een ijskelder en een ronde vijver; langs de gehele buitenrand van de slingervijver/buitengracht loopt, behalve langs de Wichmondseweg, een brede singel met oud geboomte en een wandelpad.

Het complex wordt aan de westzijde begrensd door het dorp, aan de noord- en oostzijde door de Baakse beek en aan de zuidkant door de Vordenseweg, behoudens de hertenweide.

De historische buitenplaats Baak bestaat uit de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIZEN (3A en 3B), SCHUUR (4), IJSKELDER (5), HERTENVERBLIJF (6) TUINMANSWONING (7), 0RANJERIE (8) EN TUINMUUR (10).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS BAAK is van algemeen cultuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een bescheiden vroeg 19e-eeuwse aanleg binnen de oorspronkelijke buitengracht, die -vergraven tot vijverpartij - mede tot de aanleg behoort; de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele verbondenheid met het dorp is evident.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Bouwhuis Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wichmondseweg 19 7223 LH Baak BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
P 1440 Steenderen
Naar boven