Baak, Baak

Onderdeel 1

Omschrijving

HUIS, XVIII-b, met behoud en gebruikmaking van middeleeuws muurwerk; in 1880 aan de zuidoostzijde uitgebreid met blokvormig bouwlichaam; de plattegrond had tot deze uitbreiding de gedaante van een winkelhaak met scherpe hoek; door deze vergroting is hij min of meer U-vormig geworden. In de oude vleugel van rond 1738 bevindt zich vlak naast de nieuwe vleugel van 1880 de poort met doorrit, die oorspronkelijk van de middeleeuwse voorburcht naar het plein achter deze vleugel leidde. Aan de noordoostzijde (waar het huidige voorplein met de bouwhuizen zich bevinden) wordt de poortboog omlijst door Dorische pilasters, waarop de aanzetten van een fronton, eindigende in voluten; hiertussen het wapen van Baak met leeuwen als dragers; gehele gebouw wit gepleisterd en met schilddaken (met grijze pannen) op twee bouwlagen met kelderverdieping; alle ramen met T- en H-vensters en getoogde zandstenen omlijstingen; getoogde meerruits dakkapellen met vleugelstukken; dakruiter met ingesnoerde leigedekte spits en windvaan op daknok midden boven de poortdoorgang. Hoofdingang in de zuidoostgevel van de noordvleugel: met bovenliggend raam fraai omlijst in Lod. XIV-stijl; boven de dubbele deur alliantie wapens Van der Heyden - Van Hertefeldt. Aan de korte westgevel van de noordvleugel een houten waranda, 1869.

Inwendig o.m.: trappartij en deuren in Lod. XIV-stijl, XVIII-b; enkele stucplafonds uit latere tijd, XIXa-b.

Het HUIS is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de cultuurhistorische en architectonische waarden, met name vanwege de unieke getoogde zandstenen vensteromlijstingen;

- als centrum van de historische parkaanleg.

519729
Baak

Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS BAAK ligt direct ten oosten van het gelijknamige dorp, aan de noordzijde van de Vordenseweg; de historische aanleg bestaat uit een vroeg 19e-eeuws landschappelijk parkje, dat samen met het huis en de bijgebouwen op het eiland ligt; dit wordt omgeven door de oorspronkelijke buitengracht, die tot één lange slingervijver is omgevormd.

NB.: de binnengracht, waarin het huis stond, is reeds in de vroege 19e eeuw gedempt.

Ten zuiden van de Vordenseweg ligt een hertenweide met kleine vijver, houten hertenverblijf en enkele solitairen, fraai omzoomd door een oude bosrand; de weilanden ten noorden, noordwesten en oosten van het parkeiland zijn landschappelijk en visueel met de parkaanleg verbonden, er staan een groep bomen en enkele oude eiken; in het parkje nog een ijskelder en een ronde vijver; langs de gehele buitenrand van de slingervijver/buitengracht loopt, behalve langs de Wichmondseweg, een brede singel met oud geboomte en een wandelpad.

Het complex wordt aan de westzijde begrensd door het dorp, aan de noord- en oostzijde door de Baakse beek en aan de zuidkant door de Vordenseweg, behoudens de hertenweide.

De historische buitenplaats Baak bestaat uit de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIZEN (3A en 3B), SCHUUR (4), IJSKELDER (5), HERTENVERBLIJF (6) TUINMANSWONING (7), 0RANJERIE (8) EN TUINMUUR (10).

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS BAAK is van algemeen cultuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een bescheiden vroeg 19e-eeuwse aanleg binnen de oorspronkelijke buitengracht, die -vergraven tot vijverpartij - mede tot de aanleg behoort; de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele verbondenheid met het dorp is evident.

Wichmondseweg 19 7223 LH Baak Ja
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats