Gertruda-Hoeve, De Rips

inleiding

KOP-ROMPBOERDERIJ GERTRUDA-HOEVE, gebouwd in 1929.

omschrijving

De gevels van de boerderij met T-vormige plattegrond zijn opgetrokken uit machinale baksteen met decoratieve rollagen. Het voorste, naar de straat gekeerde gedeelte bevat de woning. Zowel de woning als de hogere stal hebben een mansardedak met asbestleien. De lijstgevel van de woning is links onderbroken door een mansarde- topgevel. De uitkragende gootlijsten rusten op gesneden houten klosjes. Op de begane grond is er rechts en links een dubbel naar binnen draaiend raam met bovenlichten in kleine roedenverdeling en luiken. In het midden bevindt zich de rond 1985 vernieuwde deur met achtruits bovenlicht. In het dakvlak is een twaalfruits dakkapel onder plat dak geplaatst; in de topgevel bevindt zich een dubbel achtruits venster met baksteen sierruit. In de borstwering hiervan is in gele en witte tegels de naam: "Gertruda-Hoeve" aangegeven. In de linker en rechterzijgevel van het woonhuis bevinden zich twee dubbele ramen met luiken. Links is er een kleine uitbouw onder plat dak voor het toilet. In de muur die aansluit op het woongedeelte bevindt zich links en rechts hoog in de gevel een zesruits venster. De rechter zijgevel van de stal bevat lage getoogde en rechte hoge staldeuren, naast een reeks zesruits ijzeren stalvensters. Links is er voorts een hoog opgetild luik onder lessenaardak. De linker zijgevel heeft een zeer laag aangezet dak. In het lage muurwerk bevinden zich twee varkensdeurtjes, waarvan er één is dichtgezet.

De achtergevel van de stal heeft links een dichtgemetselde, rechts twee brede staldeuren. Hoog in de gevel bevinden zich drie ijzeren zesruits stalraampjes.

waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling en vernieuwing van de boerderij in het interbellum. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Burgemeester Wijtvlietlaan 4 5764 PD De Rips Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij